Ağız ve diş sağlığına dikkat edin! Kalp hastalıklarını tetikliyor!
Uzmanlar ağız sağlığının doğrudan tüm vücut sağlığı ile alakalı olduğuna dikkat çekiyor. Bunun yanında günde iki kez diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli doktor kontrolü, sağlıklı beslenme gibi basit ve etkili alışkanlıkları yaşam boyu sürdürebilmek ağız sağlığı için büyük önem taşıyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Eda Özdere ise ağzımızda çoğunlukla zararsız bakterilerin olduğunu getiriyor ve ağzımızın sindirim ve solunum sistemimize giriş noktası olduğunu ve ağız yoluyla giren bazı bakterilerin hastalıklara yol açabileceğine vurgu yapıyor.
Acıbadem Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Eda Özdere, ağız ve diş sağlığı hakkında konuştu.
Dr. Eda Özdere, ağız hijyeni olmayan bireylerde bakterilerin, diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi ağız enfeksiyonlarına yol açabilecek seviyelere ulaşabileceğini belirterek, “Ayrıca kullanılan bazı ilaçların da tükürük akışını bozması ağız hijyenini olumsuz etkileyebiliyor. Çünkü tükürük, ağzımıza giren yiyecekleri yıkar ve ağızdaki bakteriler tarafından üretilen asitleri nötralize ederek mikroplardan korunmaya yardımcı olur” diye konuştu. Sağlıksız ağız yapısının kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra, felç, bakteriyel zatürre gibi hayati sorunlara yol açabileceğini kaydeden Dr. Eda Özdere, hamilelere de uyarılarda bulundu. Dr. Eda Özdere, ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi'nde yapılan beş yıllık bir araştırmaya göre periodontal hastalığı olan hamilelerde erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskinin yedi kat arttığı bilgisini paylaştı ve ekledi:
“Diyabeti olan kişilerde diş eti çekilmesi daha sık ve şiddetli seyrediyor. Yapılan çalışmalar, diş eti hastalığı olan kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol etmekte daha zorlandıklarını da ortaya koyuyor. Kısacası düzenli ağız ve diş bakımı, diyabet kontrolünü kolaylaştırabiliyor. Yani kontrolsüz diyabet, diş eti hastalıklarına davetiye çıkartırken diyabetli bireylerde tedavi edilmeyen bu hastalıklar diyabetin kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor.”
Dr. Eda Özdere, ağız bakterilerinin ve diş eti iltihabının birtakım kronik hastalıklara da yol açtığına dikkat çekti. Kalpte meydana gelen ve endokardit adı verilen enfeksiyonun, genellikle ağız yoluyla vücuda giren bakteri veya diğer mikropların kan dolaşımı yoluyla kalbin belirli bölgelerine ulaşmasıyla ortaya çıktığını söyleyen Dr. Eda Özdere, “Araştırmalara göre periodontal (diş ve dişetlerini etkileyen iltihap) hastalığı olan kişilerin kalp hastalığına yakalanma riski üç kat fazla” dedi.
Açıklamalarının sonuna doğru sağlıklı diş ve diş eti için neler yapılması gerektiğine de değinen Dr. Eda Özdere, dişlerin günde en az iki kere düzenli olarak fırçalanmasını ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, “Dişlerin arasına kaçan gıdaların ağız kokusuna, diş etinde tahrişe ve hastalığa neden olmasını önlemek için günlük diş ipi kullanmaya özen gösterin” diyen Dr. Eda Özdere, oluşabilecek sorunları önlemek veya erken aşamalarında tespit edebilmek için düzenli diş hekimi kontrolü yapılması, sağlıklı ve dengeli beslenilmesi ve sigara kullanılmamasını önerdi.