Başkan İduğ: "Çok büyük bir topluluğuz"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balkan Masası Buluşması Bornova'da toplandı. Bornova Belediyesi'nin organizasyonundaki Balkan İşbirliği Toplantısı, İzmir'in tarihini 8.500 yıl öncesine dayandıran kazıların sürdüğü Yeşilova Höyüğü yanında Bornova Belediyesi'nin kent kültürüne kazandırdığı Ziyaretçi Merkezi'nde yapıldı.
Etkinliğe, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak, CHP TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu, Balkan Rumeli Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu, CHP’li Milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Tarihi mekandaki buluşmanın ev sahibi Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski bürokratlarından Murat Taşer ve Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak’ı anarak başladığı açılış konuşmasında işbirliğinin önemine dikkat çekti. İduğ, “İletişim halinde olmak, bir bütünlük sağlamak, en önemli amaç. Kardeş belediyelerin birbirine yakınlaşması, birbiriyle iş birliği içinde olması çok önemli. Sonuç odaklı çalışmalar yapmalıyız. Yani bugün bu toplantıyla daha ileriye gitmek için bir adım atıyoruz. Ben de Girit'ten gelen bir ailenin çocuğuyum. Yüz yıl oldu. Balkanlar'da ve Türkiye'de yaşayan çok insanımız var. Biraz önce Genel Başkan Yardımcımız Sayın Ali Özkoç’un bir mesajı geldi. Kahramanmaraş Elbistan'da yaşayan 5 bin Balkanlı olduğunu öğrendim. Bornova'da şu an nüfusun üçte birini Balkanlardan gelen vatandaşlarımız oluşturuyor. Bu açıdan bakıldığında çok büyük bir topluluğuz. Bunun kıymetini bilmek lazım. Bu birlikteliğin hepimize sinerji yaratmasını temenni ediyorum. Bu toplantıdan çıkacak sonucun Balkanlılara ve topluma çok büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Özgür Özel: “Köklerimizi kaybetmemeliyiz”
Kendsinin de bir göçmen çocuğu olduğunu hatırlatan CHP TBMM Grup Başkan Vekili Özgür Özel, zorunlu göçe tabii olmanın sıkıntılarını dikket çekerek,“Gittiğiniz yerde de eğer her şey yolunda değilse orada da değilsinizdir. Bu göçmenin yaşadığı en büyük sıkıntıdır. Bunu aşmanın yolu, burada yapılanlardır. Özellikle bu salonda, siyasi protokolün dışında derneklerin ortaya koydukları emek bu açıdan çok önemli. Gelenin geldiği yere entegrasyonu ve ayrıldığı yerden kopmaması, köklerini kaybetmemesi, kendi taşıdığı renkle o kentin, o toplumun çok renkliliğine katkı sağlayabilmesi önemlidir” dedi. Avrupa Birliği'nin demokratik yapı tespit çalışmalarında Balkan coğrafyasında yapılan sayımların çok önemli olduğunu ifade eden Özel, “Oradaki akrabalarımızın daha iyi şartlarda yaşayabilmeleri, ezilmemeleri, kültürel asimilasyona tabii tutulmamaları için doğru siyasi duruş, birliktelik ve irade göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.