Çocuklarda Miyopi Son 5 Yılın Zirvesinde
Covid 19 pandemisi döneminde çocuklarda miyopi ve yüksek miyopi görülme sıklığının 2-3 kat arttığını belirten uzmanlar aileleri uyarıyor.
İEÜ Medical Park Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği’nden Op. Dr. Mucize Yararcan, “2020 yılında özellikle 6-8 yaş grubunda miyopi görülme sıklığı son 5 yılın 2-3 katına çıkmıştır. Miyopi gelişiminde genetik faktörler yanında kapalı ortamlarda çok fazla kalınması, dışarıda gün ışığında geçirilen zamanın az olması ve aralıksız, çok uzun süre yakın görme aktivitelerinin yapılmasının rol oynadığı klinik çalışmalarda gösterilmiştir. Çocuk yaş grubunun (6 ay -18 yaş) haftada 10-14 saat gün ışığında vakit geçirmesi miyopinin ortaya çıkışını önlemektedir. Özellikle de başlangıç miyopisi olan çocukların her gün en az 2 saat gün ışığında vakit geçirmeleri gerekmektedir.” dedi.
Miyopinin engellenmesinde doğru postür ve aralıklı aktivitelerin önemini vurgulayan Yararcan, “Ekran karşısında vakit geçiren çocuklar için 20/20/20 kuralı uygulanmalıdır. Buna göre yakın uğraşa, 20 dakikada bir, 20 saniye ara verip 20 feet veya 6 metre uzağa bakılarak göz dinlendirilmelidir. Ayrıca saatte bir 5-10 dakika ara verilmeli, yakın okuma veya dijital ekran uğraşı günde en fazla 3 saatle sınırlandırılmalıdır. Postür, yani okuma esnasında ve dijital ekrana bakarken ki duruş hataları, yanlış baş pozisyonları özellikle de astigmatizmanın ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır. Ekran veya kitap her iki göze eşit mesafede olmalı, koltukta dik oturulmalı, göz hizamız ekranın üst sınırı ile çakışmalıdır. Bu, boyun, omuz ve bel sağlığı için de önemlidir.” dedi.
Göz Alerjilerine Dikkat!
Çocukların dışarda vakit geçirdikleri dönemde şapka ve güneş gözlüğü kullanılmasını öneren Yararcan, “Göz alerjisi olan çocuklarda gözlerin aşırı kaşınması, ovuşturulması, göze baskı yapılması miyopi, astigmat ve keratokonusü tetikler. Bu nedenle göz alerjileri varsa önlenmeli ve tedavi edilmelidir.” diye konuştu.
Miyopi Erken Tanı ile Engellenebilir
İlerleyen miyopinin tedavisi hakkında da bilgiler veren Yararcan, “Eğer miyopi hızlı ilerliyorsa miyopiyi kontrol altında tutmak ve yüksek miyopi ve onunla birlikte oluşabilen, görme kayıplarına yol açabilen makulopati, retina dekolmanı, katarakt, glokom gibi komplikasyonların önlenmesi için 5-17 yaş arasındaki çocuklara düşük dozlu atropin damlaları, miyopi kontrol gözlükleri ve kontakt lensleri öneriyoruz. Sonuç olarak erken tanı ve tedavi ile miyopi gelişimi engellenebilir. Bu nedenle 6 aylıktan itibaren belirli aralıklarla çocuklarımızın göz muayenelerinin düzenli olarak yapılması gereklidir. İyi gören bir çocuğun okulda, sporda ve gelecekte başarılı olacağı unutmamalıdır. Aile, öğretmen ve göz doktoru bu konuda işbirliği içinde olmalıdır.” dedi.