Darüşşafaka'dan depremzede çocuklar için ek kontenjan

ABONE OL

Ebeveynlerinden en az biri hayatta olmayan ilkokul 4. sınıf öğrencilerini sınavla alan Darüşşafaka Eğitim Kurumları, sınava başvurular için süreci başlattı. 2023 yılı giriş sınavı 21 Mayıs Pazar günü saat 11.00'de, Türkiye'nin 37 ilinde düzenlenecek. Her yıl yaklaşık 120 öğrenciye sekiz yıl boyunca tam burslu, yatılı, nitelikli eğitim fırsatı sunan Darüşşafaka Eğitim Kurumları, bu yıl deprem bölgesindeki 11 ilden 100 çocuğu daha kabul ederek toplam 220 öğrenciye eğitim imkânı sunacak

Türkiye'nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan Darüşşafaka Cemiyeti, 160 yıldır yetenekli çocuklara tam burslu olarak nitelikli eğitim fırsatı veriyor. Her yıl yaptığı sınavla 120 öğrenciyi kabul eden Darüşşafaka, 2023-2024 eğitim yılı için 70 ilden 120, deprem felaketine uğrayan 11 ilden 100 çocuk alma kararı ile toplam kontenjanını 220 öğrenciye çıkardı

Anne ve babasından biri ya da ikisi hayatta olmayan, maddi olanakları nitelikli eğitim için yetersiz, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin katılabildiği giriş sınavında başarılı olanlar, mali durum araştırması ve sağlık kurulu kontrolü sonrası Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda ortaokuldan eğitime başlıyorlar. Liseden mezun olana kadar 8 yıl boyunca tam burslu, nitelikli eğitimi alma imkânı kazanıyorlar.

Darüşşafaka Giriş Sınavı, 37 ilde 21 Mayıs Pazar günü, saat 11.00’de yapılacak. Adana, Ağrı, Ankara, Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Elâzığ, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kayseri, Kocaeli, Kilis, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Ordu, Osmaniye, Samsun, Sivas, Siirt, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van dışında, maddi durumu uygun olmayan öğrenci ve velilerinin ulaşım masrafına Darüşşafaka destek verecek. Depremden bölgesindeki öğrenciler, bulundukları illerde sınava girebilecekler.

Sınava katılmak isteyen adayların başvuru evraklarını, Darüşşafaka Ortaokulu’na, 15 Mayıs Pazartesi gününe kadar elden veya posta yoluyla ulaştırması gerekiyor. Depremden etkilenen öğrenciler, başvuru evraklarını gönderemeseler de bulundukları il veya depremden sonra ikamet etmeye başladıkları illerde sınava girebilecekler. Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın sınavına, online olarak https://www.darussafaka.org/egitim-kurumlari/darussafaka-sinavi adresinden başvuru yapılabiliyor.

Depremde ebeveyn kaybı yaşayan çocuklara nitelikli eğitim fırsatı sunmak için Türkiye İş Bankası’nın verdiği destekle okul imkânları dahilinde öğrenci kontenjanını artırdıklarını belirten Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı “70 ilimiz için 120, afetten etkilenen 11 ilimiz içinse ek 100 kontenjan oluşturduk. Darüşşafaka Giriş Sınavı ile okula alınacak toplam öğrenci sayımız 220’ye yükseldi. Depremden etkilenen çocuklarımıza da sınav yapma nedenimiz; adaletli bir kriter ortaya koyabilmek ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabilmek. Onlar için, puan barajı olmayan sıralama sınavı olacak. Sınavımız uygulanırken okul psikolog ve psikolojik danışmanlarımız öğrencilere eşlik edecek ve 'oyunla başlangıç' şeklinde bir organizasyon yapacaklar" diye konuştu.

Darüşşafaka Giriş Sınavı'nın Türkçe, matematik ve genel yetenek alanlarından oluştuğunu ifade eden Arpacı, “Sınavımızı kazanan öğrencilerin başta eğitim olmak üzere sağlık, beslenme, barınma, kıyafet, eğitim materyalleri gibi tüm gereksinimleri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından karşılanıyor. İngilizceyi iyi düzeyde bilen, 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip, en az bir müzik aleti çalabilen, spor yapan, akademik yönden güçlü, entelektüel merak kazanmış gençler olarak üniversiteye başlıyorlar. Darüşşafaka olarak öğrencilerimizi üniversite eğitimleri süresince de burs vererek destekliyoruz” bilgisini verdi.

Türkiye’nin ortaöğrenim düzeyinde ilk robot takımını kuran, ilk yapay zekâ sınıfını, ilk Tekno Girişimcilik Gençlik Merkezi’ni, ilk Sanal Gerçeklik-Artırılmış Gerçeklik (VR-AR) laboratuvarını açan, ilk 3D Printer Atölye ve Yarışması’nı düzenleyen okulu olan Darüşşafaka’da STEM, kodlama, girişimcilik, dijital dönüşüm eğitimleri veriliyor. Darüşşafaka, öğrencilerine öncelikle yeteneklerini keşfedip geliştirecekleri bir eğitim ortamı sunuyor. Bugün Darüşşafaka’da öğrencilerin yeteneklerini keşfedip geliştirmeleri için 70’e yakın yetenek atölyesi bulunuyor.
 

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Giriş Sınavı başvuru şartları
•             T.C. vatandaşı olmak
•             Anne ve/veya babanın hayatta olmaması
•             Ailenin maddi durumunun kolej düzeyinde eğitim almasına yeterli olmaması
•             2012 ya da daha sonraki yıllarda doğmuş olmak (Yaş düzeltmesi geçersizdir.)
•             2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı’nda ilkokul 4. sınıf öğrencisi olmak

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Giriş Sınavı'na başvuru belgeleri

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Vukuatlı aile nüfus kaydı belgesi (Vefat eden ebeveyn bilgileri dahil, hayattaki ebeveyne ait)

Öğrencinin okuduğu ilkokul müdürlüğünden “ilkokul 4. sınıf öğrencisi olduğunu gösterir” imzalı ve mühürlü belge (deprem bölgesi hariç illerden sınava girecek öğrenciler için geçerli)

2022-2023 öğretim yılının ilk yarıyılında deprem yaşanan 11 ilden birinde “ilkokul 4. sınıf öğrencisi olduğunu gösterir” imzalı ve mühürlü belge (deprem bölgesi için geçerli)

Öğrencinin dört (4) adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğrafı

Başvuru formu (doldurulmuş)

İkametgâh belgesi (e-devletten temin edilebilir)

 

darüşşafaka cemiyeti ebru arpacı darüşşafaka eğitim kurumları i̇ş bankası