Ege Üniversitesinde 'Tütünsüz Üniversite' Projesi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Hür Hassoy ile Doç. Dr. Işıl Ergin'in koordinatörlüğünü üstlendiği ve Yeşilay tarafından da desteklenen 'Ege Üniversitesi Kampüsünde 'Tütünsüz Üniversite' Çalışmalarının Yaygınlaştırılması ve Farkındalığın Artırılması' projesinin tanıtım toplantısı online olarak yapıldı.
Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde, EÜ’de sigarasız kampüs hedefiyle 2018 yılında başlatılan “Dumansız Ege” kampanyası, Yeşilay’ın da desteğiyle tüm kampüse yaygınlaşacak. EÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Hür Hassoy ile Doç. Dr. Işıl Ergin’in koordinatörlüğünü üstlendiği ve Yeşilay’ın Bağımlılıkla Mücadele Mali Destek Programı kapsamında desteklenen proje pandemi nedeniyle dondurulmak zorunda kalınmıştı. Bu yıl yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından proje yeniden aktifleştirildi. Tütün endüstrisinin dumanı olmayan ve ısıtılarak tüketilen tütün ürünlerini piyasaya sürmesi nedeniyle projenin adı ‘Tütünsüz Üniversite’ olarak güncellendi. Tütün ürünlerinin neden olduğu sağlık sorunlarına karşı farkındalık oluşturmak için gerek kampüste gerekse de toplum nezdinde önemli adımlar attıklarını vurgulayan Rektör Budak, “Üniversitemiz yürütücülüğünde ve Yeşilay’ın destekleriyle hayata geçen proje kapsamında, hem eğitim hem de saha çalışmalarıyla farkındalık oluşturmayı planlıyoruz. Projede emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.
PROJENİN TANITIMI YAPILDI
“Ege Üniversitesi Kampüsünde ‘Tütünsüz Üniversite’ Çalışmalarının Yaygınlaştırılması ve Farkındalığın Artırılması” adlı projesinin online olarak yapılan tanıtım toplantısında ise EÜ Rektör Yardımcısı ve EÜTF Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, pandemi döneminde önemi daha da artan tütün mücadelesine ve EÜ açısından bu mücadelenin değerine vurgu yaptı. Gerek dış paydaşların gerekse iç paydaşların programı başarıya ulaştırmada önemli pay sahibi olacağına değindi.
Toplantıda Doç. Dr. Işıl Ergin projenin temelini oluşturan kuramsal arka planın detaylarını dinleyicilere aktardı. Tütün mücadelesinin biyo-psiko-sosyal bütünlük içerisinde ve multidisipliner yürütülmesinin ve “Tüm Üniversite” yaklaşımı içerisinde yapılandırılmasının önemine vurgu yaptı.
Projenin temel amaçlarını ve faaliyetlerinin neler olacağını özetleyen Doç. Dr. Hür Hassoy ise “Projede; öğrenci ve çalışanları içerecek biçimde Tütünsüz Ege Gönüllüleri meclisinin oluşturulması, bu gönüllülere eğitici eğitimi düzenlenmesi, Ege Üniversitesi kampüsünde saha çalışmaları yürütülmesi ve mekânsal düzenlemelerin yapılması, bırakma hizmetlerine dair farkındalığın ve erişimin arttırılması, Ege Üniversitesi tütün kontrolü eylem planının hazırlanması ve İzmir üniversiteleri için Tütünsüz Üniversiteler Platformunun temellerinin atılmasını planlıyoruz” diye konuştu