Ekran kullanımı göz hastalıklarını artırıyor
Uzmanlar, küçük yaşlardan itibaren kullanımı artan telefonlar, online dersler, evden çalışma gibi nedenler sonucu göz hastalıklarının da buna paralel olarak arttığını söylüyor. Günlük yaşam ve iş hayatı nedeniyle ekran kullanımının arttığı günümüzde, başta miyopi olmak üzere göz hastalıklarında belirgin bir artış gözleniyor. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, uzun süre ekrana bakma sonucunda ortaya çıkan göz hastalıkları hakkında konuştu.
Op. Dr. Asena, Çin’de yapılan bir araştırmaya göre pandemi nedeniyle evde oturan ve yaşları 6-8 arasında değişen 120bin çocuktaki göz bozukluklarının incelendiğini ve çocuklarda miyopi ve diğer görme bozukluklarının görülme sıklığının önceki beş yıllık döneme göre üç katına çıktığının gözlemlendiğini aktardı. Çocukların ekran süresinin online dersler nedeniyle en az 2 buçuk saat arttığı, oyunlar, sosyal medya gibi ekran etkinlikleri de eklendiğinde bu sürenin daha da uzadığının meydana çıktığını kaydeden Op. Dr. Asena, göz hastalıklarında kullanılan tedaviler hakkında da açıklamalar yaptı.
Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, teknolojinin hem hekimlere hem de hastalara avantaj sağladığını belirterek, son 30 yıldır göz hastalıkları tedavisinde excimer lazer teknolojisinin kullanıldığını; son 15 yıldır geliştirilen Femtosaniye lazer cihazıyla birlikte bu cerrahilerdeki başarı oranında belirgin bir artış sağlandığını dile getirdi.
Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, son olarak göz kırma kusurlarının tedavi hakkında da şu ifadeleri kullandı:
“Bıçaksız lasik olarak ifade edilen Femtosaniye lazer yöntemiyle, miyopi, hipermetrop ve astigmat gibi göz bozuklukları düzeltilebiliyor. Operasyon olan kişiler, 10 - 15 dakikalarını ameliyat odasında geçirip, saniyeler içinde gerçekleştirilen lazer uygulamasıyla göz numaraları sıfıra yakın oluyor. Böylelikle hastaların günlük yaşamı da olumlu şekilde etkileniyor. Hasta aynı gün taburcu olabiliyor.”