Eximbank'a 70 milyarlık yeni kaynak

ABONE OL

Merkez Bankası'nın günlük reeskont kredisi kullanımını 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya yükselttiğini açıklayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bunun 2 milyar lirasını Eximbank'ın, 1 milyar lirasını da diğer bankaların tahsis edeceğini vurguladı

İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası’nın ortak meclis toplantısı olarak gerçekleştirdiği İzmir İş Dünyası Toplantısı’nın konuğu olan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tüccar ve sanayicilerin sorunlarını dinledi, bu sorunlara yönelik gerçekleştirecekleri çözümleri anlattı. Bolat, İzmirli esnaf ve sanatkarlara özel 100 milyon liralık yeni kredi tahsis ettiklerini açıklayarak, krediyi kullananların 6 ayda bir 5 yıl vade ile geri ödeyebileceğini belirtti.

Göreve 100 gün önce geldiğini hatırlatan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iş dünyasından gelen talep ve sıkıntıları net olarak anladığını, bazılarını zaten çözdüklerini ve bunun müjdesini vereceğini, bazıları için de bakanlık olarak çözüm için çalıştıklarını vurguladı.  İzmirli esnaf ve sanatkarlar için 100 milyon liralık kredi tahsisatı açmaya hazırlandıklarını anlatan Bolat, krediyi 5 yıl vadeli kullandıracaklarını ve ödemelerin 6 ayda bir yapılacağını belirtti. İş dünyasının yıllardır talep ettiği enflasyon muhasebesinin de 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini müjdeleyen Bakan Ömer Bolat, şunları söyledi; “Merkez Bankası reeskont kredilerinin günlük tutarı 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarıldı. 2 milyar lirasını Eximbank, 1 milyar lirasını diğer bankalar tahsis edecek. Bu ihracatçılarımıza 70 milyar liralık yeni kaynak anlamına geliyor. İzmir Ticaret Borsası’nın aromatik bitkilerle ilgili UR-GE projesi başvurusu 15 Eylül’de imzadan çıkıyor. Tarım Bakanlığı ile bakanlığımız uyumlu çalışma içinde. 15 günde bir ortak toplantı yapıyoruz. En büyük sıkıntılardan biri olan vize sorunuyla ilgili Avrupa Birliği komisyon yardımcısı ile sık sık görüşmeler yaptık. Vize ve diğer konularla ilgili yakında düzenli toplantılarımız başlayacak. Vize başta olmak üzere çok sayıda sorunun çözüme kavuşturulacağı ile ilgili söz aldım. Pandemi, deprem gibi felaketler ekonomimizi olumsuz etkiledi. İhracatımız, üretimimiz, istihdamımız etkilendi. Pandemi sonrası 4 milyon kişiye yeni istihdam imkanı yaratıldı. Deprem yüzünden 2,5 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşadık. 2024’de 265 milyar dolar, 2026’da ise 302 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Cari işlemler açığını da önümüzdeki yıl 42 milyar dolara, 2026’da 33 milyar dolara çekeceğiz. Bunun için üretimi arttırmak en büyük amacımız.”

Ticaret diplomasisine büyük önem verdiklerini de dile getiren Bolat, “Üç aylık görev sürem boyunca çok sayıda ülkeye gittim. Oralarda dikkate alındığımızı görmekten mutlu oldum. G20 Zirvesi, Dünya Ticaret Örgütü toplantılarında Türkiye’nin rol model olduğuna şahit olduk. Bizimle ticaret yapmak istiyorlar, Türkiye’de yatırım yapmak istiyorlar. Bu çerçevede Bergama ve Menemen’de iki yeni serbest ticaret bölgesini açmaya hazırlanıyoruz. E-ticaret platformu kuruyoruz. TOBB ve TİM ile istişare yapıyoruz. E-ticaret hedefimiz 10 milyar dolar. Çiftçimizi de dampingli ithalat baskısından kurtarmak istiyoruz. Meslek eğitimini memleket meselesi olarak görüyoruz. Dünya üzerinde en gelişmiş 10 ülkeden biri olma hedefiyle çalışıyoruz” diye konuştu.
 

ticaret bakanı ömer bolat i̇zmir ticaret odası ege bölgesi sanayi odası i̇zmir ticaret borsası eximbank merkez bankası enflasyon muhasebesi