Foça'da çevre katliamı yeni yöntemlerle sürüyor

ABONE OL

İzmir'in Foça İlçesi'nde faaliyet gösteren Energrom Enerji A.Ş.'ye ait Biyogaz Tesisi atıklarıyla çevreyi kirletmeye devam ediyor. Daha önce vidanjörlerle atıkları tarım arazilerine ve sulama kanallarına döktüren tesis şimdi yeraltından döşediği yaklaşık 500 metrelik boru ile yakından geçen dereye atıkları boşaltıyor.

Kurulduğu günden bu yana atıklarını çevredeki tarım alanlarına döken tesis, atıkların çevreye yaydığı kötü koku ve tarım alanlarında bulunan bitkileri kurutması nedeniyle çevrede bulanan köyler ve çiftçiler tarafından istenmiyordu. İlgilere defalarca şikayet edilmesine rağmen atık dökmeye devam eden tesis, tepkilerin artması üzerine çareyi yer altından döşediği boru ile atıkları dereye salmakta buldu. Atıkların döküldüğü dere çevrede bulunan sulama kanalları aracılığı ile Ramsar Alanı olarak kabul edilen İzmir Kuş Cenneti ve Homa Dalyanı’nın bulunduğu alana dökülüyor.

Fabrikadan çıkan atıkların organik gübre olduğunu iddia eden ancak bugüne kadar bunu kanıtlayacak bir belgeyi sunamayan şirketin Genel Müdürü Fatih Saltabaş ise çıktığı TV Programlarından tesisin sıfır atık ile çalıştığı masalını(!) anlatmaya devam ediyor. Fatih Saltabaş’a teklifimiz bunu anlaşmalı TV kanallarında değil Foça’da arazisini atıkların kuruttuğu, atıkların yaydığı kötü koku ve kara sineklerden mağdur olan çiftçilerin gözlerine bakarak anlatsın.

Daha önce firma yetkililerine yönelttiğimiz ve bugüne kadar cevaplayamadıkları soruları tekrar soralım:
İşte o sorular:
“1-     Foça’da bulunan tesisinizden çıkan ve vidanjörler ile çevredeki tarım alanlarına, derelere, sulama kanallarına döktüğünüz atık maddelerin çevreye verdiği zarar hakkında ne söyleyeceksiniz?
2- Yine sulama kanallarına döktüğünüz atıkların karıştığı sular yani sizin şerbetleme diye tabir ettiğiniz işlem sonucu oluşan siyah renkli ve kötü kokan sular ile sebze ve meyve bahçeleri sulanmaktadır. Bu meyve ve sebzelerle beslenen vatandaşların hastalanması hakkında düşünceleriniz neler?
3-     Tesisinizden çıkan atıkların yeraltı sularına karışması, yeraltı sularının kirlenmesine neden olmaktadır.  Sıvı atıkların dereler aracılığı ile sulama sularına karışması sonucu tarım arazileri kirlenmekte ve tarım yapılan topraklara kimyasal atıklar karışmaktadır. Bu iddialar karşısında firmanızın görüşü nedir? Haberimizde sizin de görüşünüze yer vermek için yanıtınızı bekliyoruz. “
Evet, daha önce de sorduğumuz sorular bunlar. Aradan aylar geçti bir türlü sorularımıza yanıt alamadık.  Firma bu defa bir açıklama yaparsa evrensel gazetecilik ilkeleri gereği virgülüne dokunmadan yayınlayacağız. Ancak Foçalılar ve kamuoyunu aydınlatmak adına sorduğumuz sorulara cevap vermekten kaçınmaya devam ederlerse, biz bıkmadan sorularımızı sormaya ve sorumluları görevini yapmaya davet etmeye devam edeceğiz.
Eğer şirket yetkilileri atıkların gübre olduğunu söyleyerek çiftçileri aldatmayı sürdüreceklerine inanıyorlarsa yanılıyorlar. Yeraltına boru döşeyip gizlice atıkları dereye boşaltmayı akıl edeceklerine,söylediklerinin doğru olduğuna inanıyorlarsa İzmir’de bir basın toplantısı düzenleyip haklılıklarını ispatlasınlar.
Bu çevre katliamının önlenmesi için yetkililerin harekete geçmesini bekliyoruz. Foçalıların haklı olarak tepki gösterdiği kötü koku ve içeriğini bilmediği atıklardan duyduğu tedirginliğin giderilmesi için yetkililerin gereğini yapacağını umuyoruz. Konu ile ilgili gelişmeleri takip edip kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.

 

foça energrom enerji a.ş. biyogaz tesisi vidanjör