Hem besleyici hem de sağlıklı: Kırmızı Pancar
Kış sebzelerinin baş tacı kırmızı pancar kök bir sebze olarak çok fazla tüketiliyor. Şeker pancarı ile aynı aileden gelen kırmızı pancar beslenme açısından farklılık gösteriyor. Memorial Antalya Hastanesi'nden Dyt. Berna Ertuğ, hem besleyici hem de sağlıklı bir gıda olarak her öğünde yer alabilen kırmızı pancar hakkına bilinmeyenleri anlattı.
Dyt. Berna Ertuğ, konuşmasına başlarken kırmızı pancar ve şeker pancarı arasındaki beslenme farklılıklarından bahsetti. Şeker pancarının beyaz olduğunu, üreticilerin bunları şeker çıkarmak ve işlenmiş gıdaları tatlandırmak için kullanma eğiliminde olduklarını kaydeden Ertuğ, kırmızı pancarın ise kök veya yapraklarının salatalar, çorbalar ve turşularda sıklıkla tercih edildiğini ve doğal renklendirici olarak da kullanıldığını açıkladı. “Kırmızı pancar betalain denilen ve pancar kökünde bulunan bir pigment içerir” diyen Ertuğ, bu pigmentin bitkilere tat ve renklerini vererek, bitkilerin bağışıklık sistemini oluşturdukları bilgisini paylaştı.
Konuşması esnasında, kırmızı pancarın 100 gramındaki besin değerleri hakkında bilgi veren Ertuğ, 44 kcal enerji, 8,02 g karbonhidrat, 1.23 g protein, 0,52 g yağ ve 1,28 g lif bulunduğunu söyledi.
Ertuğ, yüksek tansiyonun, kardiyovasküler hastalık için birincil risk faktörü olduğunu dile getirerek, doktor takibinde ilaç kullanımı ile beraber Akdeniz tarzı beslenmeye geçişin ve egzersizin yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcı olduğunu, yapılan çalışmaların beslenmede kırmızı pancara yer verilmesini önerdiğini belirtti. Çünkü çalışmaların kırmızı pancarda bulunan yüksek nitrat ve potasyumun damarları genişlettiğini, kan dolaşımını kolaylaştırdığını, tansiyonu düşürdüğünü gösterdiğini açıklayan Ertuğ, kırmızı pancarın ayrıca kabızlık ve sindirim problemlerine de iyi geldiğini ifade etti ve şunları söyledi:
“Kırmızı pancar yüksek oranda vitamin C, A ve folat; minerallerden de potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor içerir. İçerdiği besin değerlerinden dolayı yapılan son çalışmalara göre kırmızı pancarın; kan basıncını düşürmek, sindirimi iyileştirmek, bağışıklığı desteklemek gibi sağlığa katkısı olduğu düşünülmektedir. Yetişkin bir birey için günlük 25-30 gr lif tüketimi gereklidir. 100 gr pancar 1,28 gr lif içerdiği için neredeyse günlük ihtiyacın yaklaşık %4,5’nu karşılamaktadır. Bu yüzden kırmızı pancar tüketimi sindirim sistemini dengeler ve kabızlık problemlerinde destekleyicidir.”
Son olarak bazı araştırmaların kırmızı pancar suyu takviyesinin, egzersiz sırasında kasların emdiği oksijen miktarını artırabildiğini bulduğunu dile getiren Dyt. Berna Ertuğ, “2019'da yapılan bir araştırmada da, yüksek dozda kırmızı pancar suyunun deneyimli bisikletçilerin zamana karşı deneme sonuçlarını iyileştirdiğini göstermiştir. Sonuç olarak egzersizde dayanıklılığı desteklediği için önerilmektedir” diyerek cümlelerini tamamladı.