Mayıs sonunda 319 bin deprem konutu teslim edilecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, seçim çalışmaları için bulunduğu İstanbul'da yeni dönem projeleri hakkında konuştu. Bakan Kurum, İstanbul'un finans merkezi olarak değerini arttıracak metro projesi hazırladıklarını belirterek, projenin güncel maliyetinin 65 milyar lira olduğunu söyledi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Kurum, seçim çalışmaları kapsamında İstanbul’da medya temsilcileriyle bir araya geldi. Kurum, "İstanbul'un finans merkezi olması sadece ülkemiz açısından değil, yakın coğrafyayı da ilgilendiren bir konu. İstanbul'un değerini kıymetini bu anlamda artıracak. Projeyi tasarlarken bu güzergahta bir metro istasyonu olacak diye planladık. Burada çalışan 50 bin çalışan metro hatlarını kullanabilecekler. Bu projeyle birlikte İstanbul'un finans anlamındaki değeri katbekat artacaktır. Bu projenin güncel yatırım maliyeti 65 milyar lira oldu" dedi.
Yıllardır yılan hikayesine dönen Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projesiyle ilgili Kurum, "Fikirtepe kangren olmuş. İstanbul'da ilk dönüşüm projesi, ancak gelinen süreçte tam anlamıyla başarılı olamadı. 2 yıl önce Cumhurbaşkanımızın durumu görüp, bu projede sürece dahil olmamızı talimatlandırmasıyla Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz ile birlikte dönüşüme katkı sağlayacak iradeyi ortaya koyduk. Geçtiğimiz gün ilk anahtarlarımızı teslim ettik, ardından 20 milyar liralık yatırım değerine sahip 12 bin konutluk projemiz de yürüyor. Aynı projemiz içinde 2., 3. etapların görüşmelerine başlayıp deprem dönüşümünü kararlı bir şekilde yürüteceğiz" diye konuştu.
Kurum, deprem bölgesindeki çalışmalara da değinerek şunları söyledi; "Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Depremler, seller, yangınlar, heyelanlar, şehirlerimizi etkisine alan afetlerle karşı karşıyayız. Pandemi süreciyle tedarik zincirinde sorunlar yaşandığı dönemde ülkemizde hem deprem bölgesi hem de 81 ilimizde tüm imkanları vatandaşlarımıza en iyi şartlarıyla sunmak için gayret gösteriyoruz. Hamdolsun bugüne kadar hiçbir afette milletimizi aç açıkta bırakmadık. Hep onların yanında olduk, onlarla birlikte hareket ettik. Depremin ilk saatleri devletimiz, bakan arkadaşımız, ilgili kurumlarımızla deprem bölgesinde 11 ilimizdeydik. 6 Şubat’ta hava şartları çok kötüydü. Her saat, her dakika üstüne koya koya mücadelemizi yaptık. Milletimiz için gereken çalışmayı üst kademede göstermeye gayret harcadık. 85 milyon deprem bölgesindeydi. 85 milyonun duasını gördük, hissettik. İstanbullu, Bolulu, Adıyamanlı, Konyalı, Kahramanmaraşlı, Düzceli vatandaşlar vardı. Alt yapı için İller Bankasıyla çalışma yaptık. AFAD'ımızla koordinasyon içinde çalıştık. Geçici barınma diyeceğimiz çelikten, prefabrikten, konteynerden geçici yaşam alanlarına ilişkinde süreçleri 11 ilde eş zamanlı yürütüyoruz."
Eleştiriler için Bakan Kurum, "Bazı kesimlerin ‘Ne aceleniz var?' demesine rağmen afetzede kardeşlerimiz için acele etmemiz gerekiyordu. 15 gün sonra TOKİ Başkanlığımızla sözleşme imzaladık. 40. günde temellerimizi atmaya başladık. 75 günde 100 bin konutun temeli atıldı. Zemin etütlerinin ayrıntılı olarak incelendiği, mikro bölgeleme çalışmalarının yapıldığı ve bilim insanlarımızla görüşerek onların fikirleri doğrultusunda çalışmaları yürüttük. Bütün binaların hasar durumu, zemin durumu, zemin kalitesi, sıvılaşma riskine kadar her türlü veri bakanlığımız bünyesinde var. Bu verilerle inşaat sürecine başladık. İlk konutların kaba inşaatları bitiyor. Bayramda Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle köy konutlarımızı teslim edeceğiz. Nurdağı'nda ve Gaziantep Dulkadiroğlu'nda ilk biten konutlarımızı teslim edeceğiz. 319 binini Mayıs sonuna kadar yapmayı planlıyoruz. Ardından 650 bin konutumuzu etap etap bir kısmını rezerv alanlarda bir kısmını yerinde yapacağız. Elazığ'da, Malatya'da, İzmir'de olduğu gibi Antalya, Muğla’da olduğu gibi sözlerimizi tutacağız. ‘Bu sözü nasıl tutacaksınız?' diyenlere hep şunu söylüyoruz; Bu devlet güçlü bir devlet, bu millet güçlü bir millet. 75. günde 100 bin konutun temeli atılabiliyorsa 319 bin konut bir yılda teslim edilir, 650 bin konut önceki depremlerde olduğu gibi etap etap teslim edilir ve 11 ilimiz eş zamanlı ayağa kalkar. Projeye ‘Yükselen Anadolu' dedik. Anadolu tüm kültürüyle, demografik yapısıyla Malatya'nın kendine özgü değerleriyle, Adıyaman'ın tarihi binalarıyla Nemrut Dağı'yla, kahramanlık hikâyelerinin yazıldığı Maraş'ımızla, Malatya'mızla, Gaziantep'imizle 11 ilimizde o ilin doğasına iklimine demografik yapısına göre projeler tasarlandı. Bu projelerle etap etap teslim edilecek. Deprem sürecinden sonra birkaç ilimize ziyarette bulunduk. Şunu gördük gerçekten milletimiz afetzede kardeşlerimize kucak açmış. Sivas'a gidiyorsunuz, Adıyamanlı, Hataylı, Kahramanmaraşlı kardeşlerimizle karşılaşıyorsunuz. ‘Nerde kalıyorsunuz?' dediğimizde, ‘Bize evini açtı, işini açtı, aşını açtı, Allah razı olsun' diyor. Giden canları geri getiremeyiz ama konutlarımızı hızla yapıp teslim ediyor olacağız. Her türlü iradeyi tam anlamıyla sahaya yansıtmış durumdayız. Bazı arkadaşlar projelerimizi eleştiriyorlardı ama eleştirecek bir şey bırakmadık onlara. En iyi mimarlarla, tasarım gruplarıyla çalışıyoruz. Yöresel mimari kullanıyoruz. Son 5 -6 senedir aynı hassasiyetle hareket ediyoruz ve yaptığımız konutlar şehrin kültürüne mimarisine uygun olacak" diye cevap verdi.
Bakan Kurum yeni projeler hakkında şu bilgileri verdi; "Rezerv konutların dışında da yerinde projeler yapacağız. Yerinde yaptıklarımız da örneğin; Hatay'da giden arkadaşlar bilir. Asi Nehri'nin doğusunda, batısında oradaki tarihi binaları merkeze alacağız. Tarihi binaları Ulu Camimizi, meclis binamızı, Habibi Neccar Cami'mizi orada ki Kurtuluş Caddesi var ki; tarihin en eski binalarının olduğu bir cadde. Yine Maraş'ta Azerbaycan Caddesi ile oradaki tarihi binalarıyla, Adıyaman'daki Ulu Camisiyle tüm kültürel değerleri de merkeze alacağımız bir anlayışla orada en doğru zeminde yapılaşma şartları neyse o şartlara uygun bir şekilde gerekli kısıtlamaları, gerekirse kat eksiltmelerini, gerekirse o alanı yeşil alan ve donatı haline çevirerek de bir tasarım yürütüyoruz. Nisan ayında Malatya'da merkezdeki inşaatlarımıza başlayacağız. Enkazlar da kalktıkça, enkazlardan boşalan yerlerde ayrıntılı jeolojik etütlerimizi, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğümüz yine bölgede kentsel dönüşüme ilişkin ilave edilmesi gereken bina varsa. Orada en doğru zeminde kat yüksekliği ne yapabiliriz. Bu ayrıntılı etütler çerçevesinde bu raporlarımızı çıkartıyoruz ve buna göre de bir inşa süreci yürütüyor olacağız. Bizim bu süreçte birinci önceliğimiz deprem bölgesi, deprem bölgesindeki kardeşlerimiz."