Türk lezzetleri tescil sırasında

ABONE OL

Türkiye'nin yöresel tarım ürünleri Avrupa'da tescil sırası bekliyor. Daha önce 9 ürün coğrafi işaret alırken, 45 ürün daha tescil için başvurdu

Türkiye’nin yöresel lezzetlerinin Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alması konusunda çalışmalar hızlandı. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), aracılığı ile Türk lezzetleri Avrupa’da tescilleniyor. Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret alan ürün sayısı 9 olurken, tescil bekleyen ürün sayısı da 45'e yükseldi.

Aydın inciri ve kestanesi, Gaziantep baklavası, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı ve Giresun tombul fındığından sonra Antakya künefesi de AB tarafından tescillendi. Türkiye'nin Avrupa'dan tescilli coğrafi işaret sayısı 9'a ulaştı. 

Türkiye'nin AB'nin tescil sırasında bekleyen 45 coğrafi işareti daha bulunuyor. Kırkağaç kavunu, Demirci hünnabı, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Hopa hamsili ekmeği, Safranbolu safranı, Suruç narı, Manisa sultani çekirdeksiz üzümü ve mesir macunu, Isparta gülyağı, Bursa şeftalisi, Ezine peyniri, Urla sakız enginarı, Rize çayı, Ayaş domatesi, Kilis zeytinyağı, Hüyük çileği, Bingöl balı, Melli inciri, Osmaniye yer fıstığı, Hatay kaytaz böreği, Tarsus sarıulak zeytini ve Silifke yoğurdu, Afyonkarahisar pastırması ve sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri pastırması, mantısı ve sucuğu, İnegöl köftesi, Maraş çöreği, Milas yağlı zeytini, Gaziantep menengiç kahvesi, Tonya tereyağı, Aydın memecik zeytini ve zeytinyağı, Bursa kestane şekeri, Erzurum su böreği, İpsala pirinci, Maraş tarhanası, Araban sarımsağı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyağı için tescil başvurusunda bulunuldu. Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyağı için tescil onaylarının yakın zamanda çıkması bekleniyor.

Türkiye'de 2002'de 31 olan tescilli coğrafi işaret sayısı 2022 sonunda 1341'e ulaştı. Geçen yıl en çok coğrafi işaret başvurusu yapan il 37 ile Konya olurken en çok tescil alan il 27 ile Gaziantep oldu. Geçen yıl 39 geleneksel ürün için başvuruda bulunuldu. Bu ürünler TÜRKPATENT tarafından değerlendiriliyor.

Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı, coğrafi kaynak belirtmek, geleneksel bilgi ve kültürel değerlerle de şekillenebilen üretim metodunu ve kalitesini garanti etmek, pazarda ürünleri ayırt ederek pazarlama aracı, ürün taklitçiliğiyle mücadele etmek gibi işlevlere sahip bulunuyor. Diğer sınai mülkiyet haklarından farklı olarak coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı, üreticilere sağladığı hakların yanı sıra yerel üretimin ve kırsal kalkınmanın desteklemesinde önemli rol oynuyor. Coğrafi işaret tescil ettiren tüzel kişilikler içinde en büyük paya, ticaret ve sanayi odaları sahip. Belediyeler, ticaret borsaları ve valilikler en fazla tescili bulunan kurumlar olarak ticaret ve sanayi odalarını takip ediyor.

 

türk patent enstitüsü coğrafi işaret aydın inciri ve kestanesi gaziantep baklavası malatya kayısısı milas zeytinyağı bayramiç beyazı taşköprü sarımsağı giresun tombul fındığı antakya künefesi