Uzman Psikologdan Bayram İçin Tavsiyeler

ABONE OL

Koronavirüs tedbirleri kapsamında bu yıl Ramazan Bayramı'nı 17 günlük tam kapanma ile birlikte evde geçireceğiz. Geleneksel bayram kutlamalarından, kalabalık sofralardan ve büyüklerimizden uzak geçireceğimiz bu bayramda evde neler yapabiliriz?

İEÜ Medical Park Hastanesi’nden Uzm. Klinik Psikolog Ecem Mizmizlioğlu tam kapanma dönemine denk gelen Ramazan Bayramı için ailelere önemli tavsiyeler verdi.
Bahar Temizliği
Dünya genelinde yaşanan salgın nedeniyle sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da yorgun olduğumuzu belirten Mizmizlioğlu, “Bu süreçte yetişkinlerde kaygı, tükenmişlik, tahammülsüzlük artarken, çocuk ve ergenlerde davranış bozukluğu, internet bağımlılığı, uyku ve yeme sorunlarının, takıntıların ve öfke kontrol probleminin arttığı görülüyor. Bu sebeple evde geçireceğimiz bu günleri bir bahar temizliği gibi düşünebiliriz. Mevsim değişikliğiyle birlikte kendimizi yenileyip yarım kalan işlerimize, hiç düzenleyemediğimiz dolap içlerine, kişisel bakımımıza, yaşadığımız ortamda yaratacağımız yeniliklere odaklanarak ilk önce kendimize önem vererek başlayabiliriz. Çünkü kendimize ne kadar alan yaratırsak, diğer aile üyelerine de o kadar anlayışlı ve toleranslı olabiliyoruz. Buna ek olarak çocuklarınız ve eşleriniz için de kendi hareket alanlarını yaratıp genişletmelerine izin verin. Birbirinizin alanına saygı duyup belirli zaman aralıklarında da teknolojiye ara verip aile içerisinde bol bol aktivite yapmak duygu regülasyonunuzu arttıracaktır.” dedi.
Evde Bayram Aktiviteleri
Güne aile üyelerinin sevdiği ortak müzik zevklerini keşfetmesi açısından farklı bir müzik türüyle başlamanın iyi bir seçenek olduğunu söyleyen Mizmizlioğlu, “Birlikte yapacağınız kahvaltılar, beş çayı için hazırlanan pastalar aile bağları arasındaki iletişimi güçlendirmek için güzel bir fırsat. Bazen aynı evde yaşamamıza rağmen birbirimizi görmediğimiz, farklı alanlarda zaman geçirdiğimiz oluyor ve aslında bizim için en değerli olanları böyle zamanları unutabiliyoruz. O yüzden herkesin birbirinin gözünün içine baktığı iletişim oyunları ve ortak yapılan etkinlikler bize ve ailemize unuttuklarımızı tekrar hatırlatabilir.” diye konuştu.
Aile üyeleriyle birlikte yapacağınız bayram süslemelerinin, evinize yenilik katacak olup aynı zamanda ortak bir aktivite alanı yaratacağını belirten Mizmizlioğlu, “Belki sevdiklerimizden uzak bir bayram geçireceğiz fakat komşularımızla camlarda, balkonlarda bayramlaşmak da hoş bir bayram görüntüsü yaratabilir. Buna ek olarak beş duyu organımızı harekete geçirmek bu süre zarfında yaşama sevincimizi, canlılığımızı fark etmemize yardımcı olabilir. Mesela günün belli saatlerinde, bakmaktan keyif aldığımız nesnelere odaklanmak, içtiğimiz çayın veya kahvenin midemize doğru geçişini hissetmek, burnumuza gelen çiçek veya yemek kokuları, ağzımızda mutluluk bırakan tatlar, bedenimizde fark ettiğimiz güneşin sıcaklığı veya rüzgârın serinlik hissine odaklanmak bizim anda kalarak psikolojik ve fizyolojik olarak rahatlamamızı sağlayabilir.” dedi. 

 

i̇eü medical park hastanesi’nden uzm. klinik psikolog ecem mizmizlioğlu bahar temizliği bayram aktiviteleri kaygı tükenmişlik tahammülsüzlük artarken çocuk davranış bozukluğu internet bağımlılığı uyku ve yeme sorunlarının takıntıların ve öfke kontrol