Zatürre, 65 yaş üstü bireylerde bilinç kaybıyla ortaya çıkıyor
Pnömoni yani zatürre, akciğerin iltihaplanması sonucunda meydana çıkıyor. Enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen ölümlerin içinde ilk sırada yer alan zatürre, tanısının gecikmesi halinde yaşam kaybı riski de artıyor. Uzmanlar, 65 yaş üstü bireylerde ise zatürrenin kendini bilinç kaybıyla ortaya çıkardığını aktarıyor. Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü kapsamında konuya ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
Akduman, viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra geçmeyen öksürük, devam eden dirençli ateş, koyu renkli balgam çıkarma ve nefes darlığının yeni gelişen zatürrenin bulgusu olabileceğine dikkat çekerek, zatürrenin İngiltere ve ABD’de yaşam kaybı nedenleri arasında 6. sırada, ülkemizde ise 5. sırada yer aldığını, bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabilen bu önemli sorunda erken ve doğru tedavinin bu nedenle hayat kurtarıcı olduğunu belirtti.
Seha Akduman, açıklamaları esnasında zatürrenin ciddiyetini işaret eden istatistikler hakkında da bilgi verdi. Verilerin, ayakta tedavi edilen hastalarda yaşam kaybı oranının yüzde 1-5 iken, hastanede tedavi edilen vakalarda bunun yüzde 12'ye, yoğun bakım desteği gerektiren hastalarda ise yüzde 40'a ulaştığını gösterdiğini dile getiren Akduman, ülkemizde yapılan çalışmalarda pnömoniden ölüm oranının hastalığın ağırlığı ile ilişkili olarak yüzde1 ile yüzde 60 arasında değiştiğini söyledi.
Seha Akduman, zatürrenin belirtilerinden bahsederken, görülen ateşin aslında mikroplar ile savaşın göstergesi olduğuna dikkat çekti. Zatürrenin, klasik bulgularını, ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı şeklinde sıralayan Akduman, bu bulguların en sık rastlanan belirtiler olduğunu, nununla birlikte hastalarda, nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtilerin de görülebileceğini kaydetti. Akduman, ancak özellikle yaşlı kişilerin daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, yaşlı hastalarda ateş görülmeden yalnızca bilinç bozukluğu ile de zatürrenin ortaya çıkabileceğini, çünkü 65 yaş üstü bireylerde düşük bağışıklık sebebiyle ateşin olamayabileceğini dile getirdi.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı kontrolsüz şekilde ilaç ya da ateş düşürücülerin kullanmasının zatürre ateşini ve semptomlarını baskılayabileceğine vurgu yapan Akduman, böyle bir durumda doktora gitmek gecikeceği için zatürre tanısının da gecikeceğini, bu nedenle kesinlikle doktor tarafından önerilmeden ilaç kullanılmaması gerektiğini belirtti. Viral enfeksiyonlardan sonra iyi dinlenmek, yeterli ve kaliteli uyumak, sıvı alımına, beslenmeye dikkat ekmenin önemli olduğunu ifade eden Akduman, “Özellikle D vitamini gibi bağışıklık sistemi ile ilişkili vitaminlerini düzenli kullanması da önerilir” dedi.
Akduman, açıklamasının sonunda zatürrede dikkat edilmesi gereken konular hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle KOAH, astım, diyabet, kronik böbrek hastaları, kanser hastaları ve kemoterapi alan kişilerin korunmak için mutlaka zatürre ve grip aşılarını yaptırması gerekiyor. Sigara kullanımı zatürre için çok ciddi bir risk faktörünü oluşturuyor. Bu nedenle eğer hasta kullanıyorsa mutlaka bırakmalı hatta pasif içici konumunda olmamak için sigara dumanına maruz kalabileceği ortamlardan uzak durmalı. Bunun yanında bağışıklığı zayıflamış kişilerin kalabalık ortamlardan uzak durmaları ve maske kullanımına özen göstermeleri de korunma anlamında önem taşıyor.”