CHP'li Kazmaz'dan yeni düzenlemeye tepki

İnternet medyasının Basın İlan Kurumu aracılığıyla verilen resmi ilan gelirlerinden yararlanmasıyla ilgili medyaya sızan taslak çalışmasına karşı bir tepki de CHP Rize eski milletvekili adayı Avukat Remzi Kazmaz’dan geldi. Kazmaz tepkisinde, internet medyasının radyolar gibi bir özgürlük hareketi olarak doğduğunu ve Basın İlan Kurumu gibi 1960’larda kalan bir kurum tarafından baskı altına alınamayacağını vurguladı.

CHP'li Kazmaz'dan yeni düzenlemeye tepki
05 Ocak 2023 - 14:12 - Güncelleme: 05 Ocak 2023 - 14:13
Basın İlan Kurumu’nun medyaya sızan taslak çalışmasının, 2010 yılından bu yana yürütülen çalışmalara, kanunu çıkaran TBMM üyelerine saygısızlık olduğunu kaydeden CHP’li Kazmaz, bu konuda çıkan kanunun internet medyasına resmi ilan verilmesiyle ilgili düzenlemeyi Basın İlan Kurumu’na bırakmış ama kurumun, hiçbir çalışma yapmadığını söyledi. “1961’de gazeteler için çıkartılan yönetmelikteki ‘gazete’ kelimesinin yerine ‘internet’ kelimesini koyarak, insanoğlu henüz Ay’a gitmeden önce çıkarılan yönetmelik internet medyasına uydurulmaya çalışılmıştır” şeklindeki ifadeleri kullanan CHP’li Kazmaz, “Basın İlan Kurumu, Türkiye nüfusunun 27 milyon olduğu, her yerde nitelikli gazetenin basılamadığı 1960’lı yıllarda gazeteleri İstanbul, Ankara ve İzmir’de yayınlananlar şeklinde ayırmıştı. Aynı Basın İlan Kurumu, internet medyası gibi sınırı olmayan bir yayın mecrasını da İstanbul, Ankara ve İzmir’de yayın yapanlar şeklinde kategorize etti” dedi. CHP’li Kazmaz, tepkisine şu şekilde devam etti:
 
 “Basın İlan Kurumu’nun bu üç şehir dışında kalan üçüncü, dördüncü, beşinci kategori diye ayırdığı illerde yayın yapan siteler aynı yerel gazeteler mevzuatındaki gibi konumlandırıldı. İlk üç şehir dışında kalan ama bu üç şehirde yayın yapan site kadar tık alan bir Anadolu şehrinin internet sitesi, kategori farkından dolayı yerel sınıfta sayıldığı için daha az para kazanacak. Bir site daha fazla kazanç elde etmek için Anadolu’dan kalkıp İstanbul’a gelip sitesini açmak zorunda kalacak. Mobil bir yayına lokasyon tayini yapmak akılla mantıkla bağdaşmıyor.”
  
Denetim görevini hakkıyla yerine getirmeyen Basın İlan Kurumu’nun, bir süre önce yaptığı düzenleme ile resmi ilan yayınlama hakkı elde edecek bir gazetenin bekleme süresini 12 aydan 24 aya çıkardığını dile getiren Kazmaz, amacın, rekabet olmaması, yeni yayınların sektöre girip resmi ilan pastasını bölüşmemesi, kendilerinin de oturdukları yerden ballı maaşlarını alma düşüncesi olduğunu aktardı. “1990’lı yıllardan beri hiçbir kamu desteği almadan yayın hayatında yer alan internet medyasını da 24 ay bekleme süresine tabi tutmak AK Parti Hükümeti’nin internet haber sitelerine yaptığı bir zulümdür” diyen Kazmaz, internet sitelerinin resmi ilan almak için bir gün dahi bekleme süresine tabi tutulmaması gerektiğini belirterek, şu ifadelerle cümlelerini tamamladı:

“Basın İlan Kurumu mevzuatına göre, bir gazete yayıncılıkta atılım yapacağı vaadiyle kurulur, gerekli kadroları işe alır, kısa sürede de yüksek tiraja ulaşırsa 6 ay içinde resmi ilan parası alma hakkını elde etmektedir. İnternet medyası için hazırlanan taslakta bu önemli madde yer almamaktadır. Gazetelere tanınan bu hak derhal internet medyasına da tanınmalıdır. Aksi halde Anayasa Mahkemesi’nde dava açarız.
 
Medyaya düşen çalışma Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Sayın Dr. Fahrettin Altun’un adamlarının dersine iyi çalışmadığını, internet medyasının kamu desteğinden yararlanmaması için elinden gelen zorluğu çıkardığını gösteriyor. Basın İlan Kurumu’nda internet medyasından sorumlu üst düzey şahıslar, FETÖ’nün tepe yöneticileriyle fotoğraf çektireceklerine internet medyası için çağa uygun bir yönetmelik hazırlamalılar. Mesailerini bu yönde çalışarak harcamalılar.”
 
 


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum