ESİAD'ın gündemi yenilenebilir enerji oldu

ESİAD, “Elektrik Üretiminde Güneş Enerjisinin Sunduğu İmkanlar” konulu toplantısında, yenilenebilir enerji tartışıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

ESİAD'ın gündemi yenilenebilir enerji oldu
18 Ekim 2022 - 09:45
ESİAD Sanayi, Kalınma ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masası’nın katkılarıyla “Elektrik Üretiminde Güneş Enerjisinin Sunduğu İmkanlar” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı enerji krizi ve AB Yeşil Mutabakatı’nın öne çıkardığı yenilenebilir enerji konuşuldu. Açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu’nun yaptığı toplantının  moderatörlüğünü TPI Composites Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kıdemli Başkan Yardımcısı, ESİAD Sanayi ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masa Üyesi Gökhan Serdar yaptı. Özge Özeke, güneş enerjisini ve imkanlarını, Berk Eyilik de yenilenebilir enerji tesislerinin elektrik üretimi ve elektrik üretiminin maliyetini anlattı.
Dünya genelinde Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte daha da yükselen enerji fiyatlarının önemli bir sorun haline geldiğini belirten ESİAD Yönetim Kurulu Başkan Sibel Zorlu, yenilenebilir enerjinin daha da ön plana çıktığını ifade etti. Zorlu, yüksek enerji maliyetlerinin sanayicilerin önünde ciddi engel oluşturduğunu, öte yandan dünyanın geleceği ve Yeşil Mutabakata uyum için sera gazı emisyonlarının azaltılmasının yükümlülüğünün bulunduğunu aktararak, bu noktada yenilenebilir enerji üretiminin kilit önem taşıdığını söyledi. Zorlu, açıklamalarının devamında, esas itibariyle yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretim ve tüketimi içindeki payının artırılması ve enerji verimliliği uygulamalarının geliştirilerek enerji yoğunluğunun azaltılmasının sürdürülebilir kalkınmanın da ana unsuru olduğuna dikkat çekti. Sibel Zorlu şu şekilde devam etti:
“Ülkemizde 2022 yılının başında, kış aylarında yaşadığımız enerji krizini hepimiz hatırlıyoruz. Üç gün süreyle toplam 72 saat boyunca elektrik kesintisi uygulanması sanayicinin üretim sürecini yürütmesini neredeyse imkansız hale getirmişti. Sanayicinin karşı karşıya kaldığı bu kriz, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini açıkça gösterdi. Ülkemizin ve özellikle bölgemizin, güneş ve rüzgar enerji kaynakları potansiyeli göz önünde tutulduğunda yenilenebilir enerjide bu miktarların çok daha üzerine çıkabileceğimize inanıyorum.”

“Bu teknolojinin ölçeklendirilebilmesi büyük avantaj sunuyor”
 “102 bin megavat kurulu gücümüzün yüzde 31’i yenilenebilir enerji ve güneş ile rüzgar enerjisi yüzde 6-8 bandında elektrik üretimine katkı sağlıyor” diyen Özeke, 2017 yılına kadar güneş ve rüzgar enerjisinde güçlü bir ivmelenme yaşandığını ancak 2017 yılında çıkan ve geri adım olarak kabul edilen düzenlemelerle yavaşlama olduğunu söyledi. Ancak Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Rusya-Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan enerji krizi sonucunda bir takım olumlu düzenlemelere gidildiğini, aslında 2010 yılı başında 2023 için konan 3 gigavat hedef aşıldığını, şu an 9 gigavatta olduğumuzu hatırlatan Özeke, “Bu teknolojinin ölçeklendirilebilmesi büyük avantaj sunuyor. Büyük ve küçük olarak kurulabilir. Tesise, kapasiteye göre kurulum yapılabilir. Kapladığı yer itibariyle elektrik üretiminin giderek artıyor olması da bu gelişimi destekliyor” dedi. Artan enerji fiyatları, iklim değişikliğine yönelik gelişmelerle gelen kurumsal zorunluluklar ve düşen maliyetlerin güneş enerjisi kurulumunu motive ettiğini söyleyen Özeke, “Zorluklar ise hala finansman ve tedarik sorunları diyebiliriz. Şu an savaşla yaşanan krizin kömürden çıkışı geciktirdiğini de söylemek lazım. Ancak yine de bu geri dönülemez şekilde gelişecektir” diye konuştu. OSB içindeki bir tesis dağıtım bölgesi ne olursa olsun başka bir arazide tesis kurarak mahsuplaşılabildiğini söyleyen Özeke, “Bu tarz bir çok olanak getirildi. Çığır açan, öz tüketim modeli sanayiyi ve ticarethaneleri çok rahatlatan güzel bir gelişme oldu” dedi. 

Berk Eyilik’ten sanayicilere tavsiye
Akiş Group Genel Müdürü Berk Eyilik de elektrik fiyatları, maliyetleri ve yenilenebilir enerji kurulumunun maliyetlerini anlattı. Kurdukları GES santralleri üzerinden kurulum maliyetlerini ve enerji verimliliğinin sağlayacağı avantajları anlatan Eyilik, “Çatılara kurulacak güneş enerjisinin sağlayacağı elektrik üretimi hiç azımsanmayacak seviyede. Bu kurulum yapılmadan, fabrikanın ihtiyacı olan elektriği ve çatısına kurulacak güneş enerjisi ile yüzde kaçını karşılayacağını görebiliyoruz. Tüm ihtiyacın karşılanabildiği gibi şebekeye enerji satışı da yapılabiliyor” dedi. Artan enerji fiyatları sonucu bu yatırımın kendisini amorti etme süresinin kısaldığını söyleyen Berk Eyilik, “Önceki yıllarda bu süreç 5-7 yıl arasındayken bugün 3 yıl seviyelerine düşmüş vaziyette. O sebeple sanayicilerin bu tarz yatırımları yapması için uygun bir zaman” diye konuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum