İki köklü üniversiteden iş birliği protokolü

Ege Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği protokolü töreninde konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ürettiğimiz bilginin kampüs sınırlarımız içerisinde kalmaması konusunda ekstra hassasiyet göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada da diğer yükseköğretim kurumlarıyla, kamu ve özel sektörle güçlü bağlar inşa etmeliyiz. Farklı üniversitelerden bilim insanlarının akademik birikimlerini bir araya getirmesinin, bilim dünyasını zenginleştiren, toplumsal ilerlemenin önünü açan hususlardan biri olduğuna inanıyoruz” dedi.

İki köklü üniversiteden iş birliği protokolü
28 Eylül 2021 - 12:05
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, “ Yaptığımız çalışmaların, sadece rafta kalacak çalışmalar olmasını arzu etmiyoruz. Mutlaka sahada etkisi olan, ülkemize hem prestij hem döviz kazandıracak hem de ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında destek sağlayacak projeler yapmak buradaki bütün hocalarımızın ortak arzusudur” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK)  tarafından hayata geçirilen “11. Kalkınma Planında Yer Alan Araştırma Üniversitelerinin Yetkinliklerine Göre Öncelikli Sektörlerle Eşleştirilmesi programı  kapsamında    “Aşı Teknolojileri,  Analitik Kimya ve Spektroskopi, Gıda Biyoteknolojisi ve Tarla Bitkileri  alanlarında eşleşen Ege Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.  Ulusal  ve uluslararası alanlarda  proje ve destek çağrılarına ortak katılım başta olmak üzere bir çok alanda iş birliğini geliştirmeyi hedefleyen protokol törenine  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın yanı sıra her iki  üniversitenin   üst yönetimleri ile ilgili akademik birimlerin yönetici ve akademisyenleri  katıldı.

Törende konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bugün, Üniversitemiz ile Ankara Üniversitesi arasında değerli bir protokole imza atıyoruz. Köklü bir akademik zenginliği olan Ankara Üniversitesiyle, ülkemize ve bilime katkı sağlama ortak paydasında bir araya gelmiş olmaktan gurur ve mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Ege Üniversitesi, nitelikli bilimsel faaliyetleriyle bilim dünyasına; donanımlı mezunlarıyla ülkesine; güçlü bölgesel etkisi ile toplumuna fayda sağlamayı esas alan köklü bir üniversite. Üniversitemizde yürüttüğümüz tüm bilimsel çalışmaların temelinde, bulunduğumuz bölgeye, topluma ve ülkemize sunduğumuz katkıyı genişletme gayesi bulunuyor” diye konuştu.

Dünyada büyük bir değişimin yaşandığına ve buna adapte olmanın yegâne anahtarının da bilim olduğuna vurgu yapan Rektör Budak, “Bu gerçeklik, bilim üreten ve aktaran kurumlar olarak üstleneceğimiz rolün ne denli hassas ve kritik bir nitelikte olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Eğitim-öğretim ve araştırma misyonlarımızın yanı sıra akademik potansiyelimizi değişen koşullara uygun olarak sürekli geliştirme ve ortak akademik girişimlerle bu potansiyeli geniş alanlara aktarma gibi sorumluluklarımız var. Ürettiğimiz bilginin kampüs sınırlarımız içerisinde kalmaması konusunda ekstra hassasiyet göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada da diğer yükseköğretim kurumlarıyla, kamu ve özel sektörle güçlü bağlar inşa etmeli; toplumumuzun ve genel olarak insanlığın sorunlarına karşı ortak projelerle çözüm üretmeliyiz. Ege Üniversitesi olarak bu düşüncelerle, diğer yükseköğretim kurumlarımızla ortak projelerde yer almaya ayrıca değer veriyoruz. Farklı üniversitelerden bilim insanlarının akademik birikimlerini bir araya getirmesinin, bilim dünyasını zenginleştiren, toplumsal ilerlemenin önünü açan hususlardan biri olduğuna inanıyoruz.  Bugün de Ankara Üniversitesi ile gerçekleştireceğimiz bu protokol kapsamında bilime ve ülkemize katkı sağlama noktasında ortak bir çalışmaya imza atıyoruz” dedi. 

“Bu protokolün çok değerli çıktıları olacak”
 Protokolü, ülkemizin 11. Kalkınma Planında belirtilen “Öncelikli Sektörler”e yönelik olarak YÖK tarafından gerçekleştirilen çalışmanın bir çıktısı olarak hayata geçirdiklerini ifade eden Rektör Budak, “YÖK, hem TÜBİTAK’ın Üniversite Yetkinlik Analizi’ni hem de Üniversitelerin öz değerlendirmeleri ve kapasitelerini göz önünde bulundurarak ilgili sektörler bazında araştırma ve aday araştırma üniversitelerini eşleştirmişti. Bu kapsamda Üniversitemiz, Ankara Üniversitesi ile ‘İlaç ve Tıbbi Cihaz’ öncelikli sektörünün alt alanı olan ‘Aşı Teknolojileri’; ‘Kimya’ öncelikli sektörünün alt alanı olan ‘Analitik Kimya ve Spektroskop’; ‘Gıda Arz Güvenliği’ öncelikli sektörünün alt alanları olan ‘Gıda Biyoteknolojisi’ile ‘Tarla Bitkileri’ konularında eşleştirildi. Tüm bu alanlarda Ankara Üniversitesi ile geliştireceğimiz işbirliğinin, çok değerli çıktıları olacağına inanıyorum. Araştırma Üniversitesi olma hedefine 4 yıldır kararlılıkla ilerleyen bir üniversite olarak, güçlü bilimsel araştırma alt yapımız ile böyle değerli bir projede yer almaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Protokolün her iki kurum için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“Yaptığımız çalışmalar rafta kalmamalı”
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise “11. Kalkınma Planı çerçevesinde araştırma ve aday araştırma üniversiteleri yetkinlikleri dikkate alınarak çeşitlik sektörlere yönelik eşleştirmeler yapıldı. Biz de Ege Üniversitesiyle çeşitli alanlarda eşleşiyoruz. Ege Üniversitesi ve Anakara Üniversitesi karakteristik olarak birbirine benzeyen üniversiteler. Etki alanları itibari ile özellikle Aşı Teknolojileri,  Analitik Kimya ve Spektroskopi, Gıda Biyoteknolojisi ve Tarla Bitkileri alanlarında iş birliği anlaşması imzalıyoruz. İnanıyorum ki bu iş birliği çalışmasından önemli neticeler çıkaracağız. Bu çerçevede sektörel iş birliklerini de göz ardı etmemeliyiz.

Yaptığımız çalışmaların, sadece rafta kalacak çalışmalar olmasını arzu etmiyoruz. Mutlaka sahada etkisi olan, ülkemize hem prestij hem döviz kazandıracak hem de ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında destek sağlayacak projeler yapmak buradaki bütün hocalarımızın ortak arzusudur. Bu yüzden bunu, sadece iki üniversite arasında imzalanmış bir iş birliği gibi düşünmemek lazım. Mutlaka saha ile irtibatlandırmanın da yollarını bulmalıyız. Saha ile ne kadar irtibatta kalırsak olayın da o kadar sürdürülebilirliğini sağlamış oluruz. İş birliğinin gerçekleşmesindeki destekleriniz için teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum