Japon ve Türk gıdacılar 4 yıl sonra bir arada

Türk gıda ihracatçıları, pandemi nedeniyle uzak kaldıkları Japonya’ya gitti. Foodex Japan Fuarı’na katılan Ege İhracatçı Birlikleri üyesi gıda firmaları, Japonya’dan ticari bağlantılarla döndü

Japon ve Türk gıdacılar 4 yıl sonra bir arada
15 Mart 2023 - 11:16
Pandeminin neden olduğu kısıtlamalar nedeniyle, 4 yıldır bir araya gelemeyen Türk gıda ihracatçılarıyla, Japon gıda ithalatçıları Foodex Japan Fuarı’nda buluştu. Türk ve Japon gıda firmaları ticari anlaşmalara imza attı.
 
Dünya’nın en büyük gıda ithalatçılarından Japonya ile dört yıldır fiziki görüşme sağlayamayan Türk gıda ihracatçıları, 7-10 Mart tarihlerinde Japonya’da düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarı Foodex Japan’a katıldı. Türk ihracatçılar, Japonya’dan yeni ihracat bağlantılarıyla döndü.

Japonya’nın gıda ithalatının yıllık 65 milyar dolar olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Japonya’nın Türk gıda sektörü için hedef pazarlardan biri olduğunu dile getirerek, Foodex Japan Fuarı’nın 25 yıldır Türkiye Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirdiklerini, 4 yıl aradan sonra başarılı bir fuara imza attıklarını aktardı.
 
Pandemiden önce Japon pazarına için TURQUALİTY Projesi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Eskinazi, “Foodex Japan 2023- 48. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’nda dört gün Türk lezzetlerinin Japon damak tadına göre hazırlanmasından oluşan menülerle tadım etkinlikleri düzenledik. Zeytinyağı tadım etkinliği ve Türk orkinosu ve somonu ile sushi etkinliği de büyük ilgi gördü. Türk gıda ihracatçılarıyla Japon alıcılar arasında ikili iş görüşmeleri organize ettik. Japon influencerların Türk gıda ürünlerini tanıtması da büyük ilgi gördü” dedi.
 
Japonya’ya toplam ihracatın yüzde 48’i gıda
Fuarda Ege İhracatçı Birlikleri heyetine başkanlık yapan , Japonya ile ilk iş birliğinin uzun denemeler sonrası başladığını, başladıktan sonra ürün ve hizmet kalitesinin korunması halinde uzun soluklu iş birliklerini seven, sadık alıcılar olduklarını aktardı. Türkiye’nin Japonya’ya ihracatında gıda sektörünün güçlü olduğuna işaret eden Işık, “Japonya’ya genel ihracatımız 2022 sonunda 619 milyon dolar olurken, gıda sektörü 291 milyon dolarlık ihracat başarısı gösterdi. Türkiye’nin Japonya’ya yaptığı her 100 dolarlık ihracatın 48 dolarını Türk gıda sektörü olarak yapmanın gururunu yaşıyoruz. Ege’den Japonya’ya yaptığımız 146 milyon dolarlık ihracatın içinde gıda ihracatımızın payı 106 milyon dolar. Ege’den Japonya’ya yapılan ihracatın yüzde 72’si gıda ürünleri. Su ürünleri, kuru meyve, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, meyve sebze mamulleri, zeytin, zeytinyağı, tıbbi aromatik bitkiler Asya-Pasifik pazarında güçlü olduğumuz ürünler. Türkiye’nin yıllık 25 milyar dolar gıda ihracatı var. Japonya’ya gıda ihracatımızı kısa vadede 500 milyon dolar, uzun vadede 1 milyar dolara çıkarabilecek potansiyele sahibiz” diye konuştu.

Japonlarla daha sık bir araya geleceğiz
Ege tatlarının Uzakdoğu sofralarında daha çok yer almasını amaçlayan TURQUALİTY Projesi’ni pandemi öncesi başarıyla sürdürdüklerini anlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep ise şöyle konuştu; “Geçen yıllarda Japonya, Çin, Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri’nde TURQUALİTY Projeleri kapsamında iz bırakan lansman ve resepsiyonlar gerçekleştirdik. Pandeminin ardından Japonya’daki TURQUALİTY Projemizi tekrar hayata geçirip daha etkin olmayı planlıyoruz. Avrupa Birliği pazarında doymuşluk ve durgunluk var. Japonya dünyanın 3. büyük ekonomisi ve gıda ihtiyacını ithalatla karşılıyor. TURQUALİTY, URGE, fuar, ticaret heyetleri, alım heyetleriyle iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırabiliriz. Türk ihracatçılarıyla, Japon ithalatçıları her yıl en az 3-4 kez buluşturmalıyız. İki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak zemin hazırlayacak serbest ticaret anlaşmasının hayata geçmesi için Japon iş insanları daha istekli. İki tarafın iş dünyası iki hükümete bu konuda taleplerimizi daha net bir şekilde ifade edeceğiz. Her iki ülke hükümetlerini ikna etmek zorundayız.”

Türk somonu yüzde 626’lık rekor artışa imza attı
Japonya’ya 2022’de gerçekleşen 291 milyon dolarlık gıda ihracatında ilk sırayı 87 milyon dolarla Türk somonu ve orkinos ihracatının aldığını belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, kişi başı balık tüketiminde dünyada açık ara birinci sırada yer alan Japon halkının Türk somonu ve orkinosunu daha fazla tüketmesi için fuarda Türk orkinosu ve somonu ile sushi etkinliğine imza attıklarını kaydetti. Türk su ürünleri sektörünün son yıllarda AR-GE çalışmalarıyla dünyaya sunduğu Türk somonunun Japonya’da da büyük beğeni kazandığına dikkat çeken Girit, “Japonya’ya 2021’de 4,2 milyon dolar olan Türk somonu ihracatımız, 2022’de yüzde 626’lık rekor artış yakaladı, 30,5 milyon dolara çıktı. 2022’de gerçekleştirdiğimiz toplam 345 milyon dolarlık Türk somonu ihracatından Japonya yüzde 9 pay aldı. Türk somonu ihracatında Japonya’da asimetrik büyüme hedefliyoruz. Amacımız kısa vadede  100 milyon dolarlık Türk somunu ihraç etmek” dedi.

Mehmet Ali Işık başkanlığında, Türkiye’nin Japonya Büyükelçisi Korkut Güngen’i ziyaret eden ihracatçılar, Japonya pazarında su ürünleri, kuru meyveler, makarna, zeytinyağı sektörlerinde atılımın mümkün olduğunu bunun için iki ülke arasında müzakereleri süren serbest ticaret anlaşmasının hızla hayata geçmesi taleplerini ilettiler. Büyükelçi Güngen; Japonların hikayeleri çok sevdiğini, ürünlerin, markaların, firma sahiplerinin hikayesinin olmasının önemli olduğunu, Türk ürünlerinin buna çok uygun olduğunu o nedenle Türkiye – Japonya arasında önümüzdeki yıllarda ticari ilişkilerin asimetrik bir büyüme gösterebileceğini dile getirdi.
 
Japonya Ulusal Marketler Birliği, Japonya Zincir Mağazalar Derneği, Japon Süt Ürünleri İthalatçıları Birliği, Japonya Balıkçılık Derneği, Japonya Et Tüccarları Derneği, Japonya Bal Ticareti Konseyi Türk gıda ihracatçılarının ziyaret ettiği diğer kurumlar oldu. Bu ziyaret eden kurumlarla 2023 yılı sonbaharında Türkiye’de bir araya gelme ve ikili ticareti artırma konusunda görüş birliğine varıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum