Katar- Türkiye İşbirliği Güçleniyor

Katar Kalkınma Bankası (QDB) sponsorluğunda, Grant Thornton ev sahipliğinde gerçekleşecek iş birliği etkinliği, Türk İthalatçıları ve Katarlı Üreticileri karşılıklı özel sektör iş birliğini görüşmek için bir araya getirecek.

Katar- Türkiye İşbirliği Güçleniyor
04 Kasım 2021 - 10:27 - Güncelleme: 04 Kasım 2021 - 10:36

 Katar’daki yerel girişimcileri desteklemek ve özel sektör çeşitliliğini artırmak için kurulan lider kalkınma kuruluşu Katar Kalkınma Bankası (QDB) sponsorluğunda, Grant Thornton ev sahipliğinde organize edilen Katar-Türkiye İş Birliği Etkinliği 16-17 Kasım tarihlerinde Swissotel The Bosphorus İstanbul’da gerçekleşecek.  İki ülkenin sosyo-ekonomik bağları ve 2020’de gerçekleştirdiği 1,6 milyar dolar ticaret hacminden hareketle organize edilen iki günlük etkinlikte, Katar ve Türk şirketlerinin karşılıklı büyüme ve ortaklık fırsatlarını keşfetmeleri için bir araya getirilmesi hedefleniyor.

Katar-Türkiye İş Birliği etkinliği bir açık oturum ile başlayacak ve burada Türkiye Cumhuriyeti Devleti temsilcileri ve önde gelen özel sektör kuruluşları Katarlı mevkidaşlarıyla bir araya gelecek, daha sonrasında ise her iki ülkeden ilgili sektörlerin kilit aktörlerinin liderliğinde, işletmeler arası iş birliği fırsatlarına dönük önceden organize edilmiş toplantılar gerçekleştirilecek. Etkinlik, verimli karşılıklı iş ilişkileri kuracak birinci sınıf bir platform işlevi görecek ve katılımcılar arasında geleceğe dönük büyüme odaklı ortaklıklar oluşturulmasını sağlayacak; Türkiye’deki iş dünyası deneyimi, Katar ile Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğini daha da değerli hale getiriyor.

QDB liderliğindeki delegasyon, potansiyel alıcılar ile bir araya gelmek isteyen Katarlı üreticiler ve hizmet tedarikçilerinden ve yapı malzemesi ve inşaat, yapı kimyasalları, elektrik, sağlık ve medikal, petrol ve gaz ürünleri, plastik ve ambalaj ve fintech ve ICT çözümleri de dahil olmak üzere teknoloji hizmetleri alanları gibi farklı sektörlerden ihracat/ithalat ortakları arayan acente ve distribütörlerden oluşacak.

Katar Kalkınma Bankası CEO’su Abdulrahman Hesham Al-Sowaidi, girişimin önemiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Katarlı şirketlerin ihtiyaçlarını dikkatlice inceledik ve iki ülkenin özel girişimlerinin beklentilerini karşılayacak ve her iki ülkenin ekonomi ve gelişim planlarına katkı sağlayacak ekonomik ve ticari sinerjilere sahip ortak ülkeleri belirlemek için sürekli bir arayış içerisindeyiz. Katar ve Türkiye arasındaki güçlü ekonomik bağ ve sinerji sayesinde, ülkelerimiz arasındaki karşılıklı ticaret hacmi 2013-2019 döneminde iki katından fazla büyüdü.”

Abdulrahman Hesham Al-Sowaidi sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkelerimizin Katarlı ve Türk kuruluşlar arasındaki iş birliğini güçlendirmeye ve çeşitlendirmeye dönük olarak yaptığı devam eden görüşmeler düşünüldüğünde, bu iş birliği etkinliği için daha uygun bir zaman olamazdı. Bu verimli iş birliği sayesinde, katılımcı Katarlı ve Türk şirketlerin her iki ülkedeki ticareti destekleyen KOBİ destek ekosistemlerinden faydalanarak bunu yeni pazarlar için bir sıçrama tahtası olarak kullanarak büyüme konusunda yeni bir sayfa açacağından eminiz.”

Türk yatırımcıların Katarlı potansiyel çözüm ortakları ile doğrudan ilişki kurmasına fırsat sağlayacak bu etkinlik hakkında konuşan Grant Thornton Türkiye Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri Birim Başkanı Dr. Aziz M. Hatipağaoğlu; bire bir görüşmeler sayesinde büyüyen bu ticaretin ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişiminde kilit rolü olduğunu, bu sebeple iş birliği ve yatırım projelerinin geliştirilmesi açısından Katar’ın Türkiye için önemli bir ortak olduğunu belirtti. Dr. Hatipağaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Teknoloji ve katma değer üretme odaklı ürün ve hizmetleri ile Katarlı işletmeler, portföylerini güçlendirmek ve genişletmek isteyen Türk yatırımcılara eşsiz fırsatlar sunuyor. Günümüzde her alanda, her ölçekte rekabet de ticaret de oldukça zorlaştı. Katar’ın, sadece petrol ve doğalgaz kaynağı bir ülke olmadığını; aynı zamanda Türkiye’de probilen, polimer, vinil, boya, bilgi teknolojileri, servis sağlayıcı gibi konularda hizmet, ürün, hammadde satın almak isteyen firmalar için güçlü bir tedarikçi olduğunu da söyleyebiliriz. Katarlı işletmelerin sunduğu ürün ve hizmetler, ülkemizde ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firmalar için önemli bir artı değer yaratacağını ifade edebiliriz. Katar, ülkemizin ekonomisine, alım gücüne ve iş yapış şekline güveniyor. Ülkemizdeki işletmelerin deneyimi, Katar ve Türkiye’nin ekonomik alandaki iş birliğini daha değerli kılıyor.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum