Kış aylarının antikoru "Zerdeçal"

Fonksiyonel besinler arasında yer alan zerdeçal, kış aylarında özellikle üst solunum enfeksiyonlarından koruma da önemli rol oynuyor. Zerdeçalın tarçın, zencefil gibi baharatlarla tüketilmesi sağlığa büyük fayda sağlıyor. Marmara Üniversitesi Diyetetik ve Beslenme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şule Aktaç, zerdeçal ve faydaları hakkında konuştu.

Kış aylarının antikoru "Zerdeçal"
05 Ocak 2023 - 13:53
Havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış kaçınılmaz oluyor. Uzmanlar ise tedavide bol sıvı tüketimini öneriyor. Marmara Üniversitesi Diyetetik ve Beslenme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şule Aktaç, protein, karbonhidrat, yağ, posa, çeşitli vitamin ve mineral içeriğiyle zerdeçalı içecek olarak tüketmenin faydalarına değindi. Sağlık faydaları ile öne çıkan zerdeçalda besin öğesi olarak protein, karbonhidrat, yağ ve posa, niasin, A vitamini, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum ve çinko minerallerinin bulunduğunu aktaran Doç. Dr. Aktaç, Zerdeçalın Hindistan ve Çin'de geleneksel ayurveda uygulamaları kapsamında, yaralar, cilt hastalıkları, göz enfeksiyonları, solunum rahatsızlıkları ve sindirim bozukluklarını tedavi etmek için kullanıldığı bilgisini verdi. Besinlere renk verici olarak kullanılan zerdeçalın; kokusuz, ısıya dayanıklı bir bileşik olan kurkumin içerdiğini, kurkuminin antioksidan, inflamasyonu azaltıcı, tümör oluşumunu engelleyici, mikroorganizmaların büyümesini durdurucu ve öldürücü etki göstererek sağlığı geliştirdiğinin bilimsel çalışmalarla gösterildiğini kaydeden Doç. Dr. Aktaç, “Kurkumin, E vitamininden birkaç kat daha iyi bir radikal temizleyicisidir. Bu açıdan obezite, metabolik sendrom, diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer yağlanması, kanser, eklem hastalıkları, parkinson, Alzheimer ve ağrının giderilmesinde koruyucu ve tedavi edici olarak faydalı olabileceği belirtilmiştir” diye konuştu.

Doç. Dr. Aktaç, zerdeçalın her yaş grubunun tüketimi için güvenli olduğunu belirterek, zerdeçalda 50’den fazla türünü içeren, birçok hastalıktan koruyucu etkisiyle bilinen fitokimyasalların bulunduğunu vurguladı. Kurkumini tek başına ekstre olarak kullanmak yerine zerdeçalı toz olarak tüketmenin sağlık için daha yüksek fayda sağladığını dile getiren Doç. Dr. Aktaç, “Günümüzde zerdeçal gibi fonksiyonel gıdalar tüketim alışkanlığımız olan yiyecek ve içeceklerde de kullanılıyor. Ayrıca zerdeçalı yağ içeren bir besinle tüketmek, ısıl işlem uygulamak ve karabiber, zencefille birlikte tüketmek, zerdeçalın vücuttaki etkisini artırıyor. Bunu sağlamak için; örneğin kışın sıcak süte zerdeçalın yanı sıra karabiber ve/veya zencefil eklemek, soğuk algınlığı ve gripten korunmak için iyi bir tercih olacaktır. Zencefil, tarçın, karabiber gibi baharatlarla sağlığımız açısından daha fazla faydalanacağımız karışımlar özellikle kış aylarında içimizi ısıtan, lezzetli seçeneklerin arasında yer alırken hastalıklara karşı koruyucu görevi de görüyor” diyerek cümlelerini tamamladı.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum