"Mezunlarımızın istihdam imkanı bulmasını hedefliyoruz"

Eğitime başlamasının üzerinden 6 yıl geçen İzmir Demokrasi Üniversitesi, şimdiden 42 bölüm, 65 master programı ve 12.500 öğrenci ile iddialı üniversiteler arasına girdi. Hedef ilk 10’da olmak

"Mezunlarımızın istihdam imkanı bulmasını hedefliyoruz"
25 Eylül 2023 - 15:01
İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin kuruluş kararnamesinin 2016’da imzalandığını söyleyen Kurucu Rektör Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Katip Çelebi Üniversitesi’nin içindeki bir odada başlayan kuruluş çalışmalarının bugün 42 bölüm, 65 master programı ve 12 bin 500 öğrenciye ulaştığını açıkladı. Prof. Dr. Tunçsiper, hedeflerinin Türkiye’de ilk 10 üniversite arasına girmek olduğunu söyledi.

Kuruluş kararnamelerinin imzalanmasının ardından bir yılda eğitime başladıklarını belirten Kurucu Rektör Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, “Kurucu rektör olarak atandığımda Katip Çelebi Üniversitesi binasında bana bir oda verdiler. Yazışmalarımı bile Katip Çelebi’nin personelinden rica ediyordum. Bir masa, bir sandalye ile başladım. Geçmiş tecrübelerimin bana çok faydası oldu. 2 ayda 4 bölüm açtım, küçük de olsa bir düzen kurmak istedim ve 2017’de eğitime başladık. Geçmiş yıllarda İzmir Üniversitesi’nin kullandığı binayı aldık. Biomedikal, işletme, mimarlık ve tıp fakültesi bölümlerimizle yola çıktık. Tıp fakültemiz Katip Çelebi Üniversitesi’nde eğitim vermeye başladı. 1 yılın sonunda 32 bölüme ulaştık. Bugün 42 bölümümüz, 65 master programımız, bu yıl aramıza katılan 2 bin 600 öğrencimizle birlikte 12 bin 500 öğrencimiz var. Kadroları oluştururken hassas davrandım. Bize kaç tane kadro açıyorlarsa o kadar eleman alabiliyorduk. Misafir öğretim üyeleri ile dersleri çözmeye çalışıyorduk. YÖK’ün en tasarruflu rektörü oldum. Zamanla tıp fakültesini bünyemize aldık. Kendi bünyemizde eğitim alan ilk öğrencilerimiz bu yıl sonunda mezun olacak” diye konuştu.

“Felsefemiz mezun vermek değil, mezunlarımızın istihdam imkanı bulması”
İzmir Demokrasi Üniversitesi olarak 7 yılda, 16 yıllık üniversitelerin seviyesine ulaştıklarını açıklayan Prof. Dr. Tunçsiper, “Öğretim üyesi başına düşen yayın konusunda Türkiye’de 3. sıradayız. Üniversite olarak en iyi eğitimi vermek zorundayız. Derslerimize doçent ve profesörler giriyor. Felsefemiz mezun vermek değil, mezunlarımızın istihdam edilebilir nitelikte olması. Akademik kadromuzun yüzde 70’i kadın. TÜBİTAK projelerine öğrencilerimizi de dahil ediyoruz, proje kadrolarında öğrencilerimiz de oluyor. Proje sayısına bakmıyoruz, öğrencilerimizi projelerle yetiştirip, istihdam edilebilme yolu açıyoruz. Pandemi sırasında pek çok köklü üniversiteden daha hızlı canlı derslere başladık” dedi.

Teknofest’e 21 proje
İzmir’de 27 Eylül’de başlayacak Teknofest’e 21 proje ile katılacaklarını da anlatan Tunçsiper, “Projelerde teknoloji ve yapay zeka konularına özel önem veriyoruz. Türkiye’de otizm araştırma merkezi kuran 10 üniversiteden biriyiz. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde Sağlık Meslek Yüksek Okulumuz var. Biomedikal eğitimi veriyoruz. Bu alanda 16 üniversiteden biriyiz. Engelsiz üniversite ödülümüz var. Bu ödülü alan 4 üniversiteden biriyiz. Turuncu, mavi, yeşil bayrakları aynı anda aldık. Yurtdışından 100 üniversite ile iş birliği yürütüyoruz. Yaz eğitimlerini Koç gibi üniversitelerle birlikte veriyoruz. Meslek Yüksek Okulumuz Türkiye’de eşi olmayan bir okul. Akademik kadrosunun tamamı doktorasını üniversitemizde yaptı. En büyük hedefimiz farklı uygulamalarla elde ettiğimiz sıralamaları genele taşımak ve Türkiye’de ilk 10 üniversite arasına girmek. Kıt kaynaklarla yönetiliyoruz. 24 saatin 17 saatini üniversite için harcıyorum. Ben idareci olduğum kadar aynı zamanda akademisyenim ve uzmanlık alanım kıt kaynakları yönetmek. Bu akademik tecrübemi de üniversiteyi yönetirken kullanıyorum. Öğrenci kabulümüzde puan anlamında ciddi yükseliş var. Tercih edilirliğimiz yüzde 100 oranında arttı. Bu da taban puanlarımızı yükseltti. Tıp Fakültemiz 498 bin taban puanla öğrenci aldı bu yıl.  Birkaç yeni bölüm açabiliriz. Bunlar yazılım mühendisliği gibi çağa uygun bölümler olur. Hedefimiz yaptığımızı en iyi şekilde yapmak” diye konuştu.

Uzundere Kampüsü geleceğin Boğaziçi Üniversitesi olacak
Uzundere Kampüsü’nde bazı bölümlerin bu yıl eğitime başlayacağını duyuran Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, şunları söyledi; “Orada 2 bin 500 öğrencimizin okuyabileceği altyapıyı oluşturduk. 1. Sınıf öğrencilerimiz orada başlayacak. Ulaşım sorununu çözdük. Yeni bölümler taşıyabilmemiz için fiziki koşulların daha rahatlatılması gerekiyor. Başka ilçelerde araziler teklif edildi ama biz daha uzağa gitmek istemiyoruz. Uzundere’de hayal ettiğimiz kampüsü oluşturacağız. Üniversitemizin imkanlarını arttırmak için çalamayacağımız kapı yok. Genç bir üniversite olduğumuz için henüz duygusal bağlar oluşturamadık. Köklü üniversiteler eski mezunlarından büyük destekler alıyorlar. Henüz bizim öyle imkanlarımız yok. Amacımız gelecekte Uzundere Kampüsü’nü Boğaziçi Üniversitesi gibi yapmak. Ben bugün varım ama kampüs her zaman var olacak. Öğrencilerimizin yüzde 10’u yabancı. Çoğu Türk dünyasından. Bu yıl 10 bölümümüz İngilizce eğitime geçti. Tıp Fakültemiz Ege’deki üniversiteler arasında İngilizce eğitim geçen ilk tıp fakültesi oluyor. Yakında tüm bölümlerimizin eğitim dili İngilizce olacak.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum