" Sosyal Medya da Çok Sayıda Dolandırıcı Var"

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Sosyal Medya aracılığı ile vatandaşları dolandıran fırsatçı, sahtekar ve dolandırıcılar türediğini söyledi. Ülkemizin zor bir dönemden geçtiğini vurgulayan Göktaş, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

" Sosyal Medya da Çok Sayıda Dolandırıcı Var"
22 Kasım 2020 - 15:01
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, dolandırıcılara karşı vatandaşları sürekli uyardıklarını belirterek, “Biz her zaman söylüyor ve uyarıyoruz. Vatandaşlar kolaycılıktan vazgeçsinler. Elbette ekonomik sıkıntı çekenlerimiz var. Herkes hayatı güllük gülistanlık yaşamıyor. Bir zamanlar bankaların kredi kartı ve kredi tuzakları ile mağdur olan vatandaşlarımız şimdilerde türeyen yeni tip nitelikli ve eğitimli dolandırıcılar sayesinde ileride telafisi güç ve imkânsız mağduriyetler yaşıyorlar.” Diye konuştu.
Dolandırılanlar arasında eğitimli insanlarında bulunduğunu kaydeden Göktaş şunları söyledi:
“Dolandırılanlar arsında eğitimli, kariyer sahibi, (mimari mühendis, doktor, polis, gazeteci v.b. gibi) insanlar bile var. Bize yapılan başvurularda değerli tüketici mağdur vatandaşlarımıza, kurulduğumuz günden bu yana, her zaman her işimizde olduğu gibi hiç bir ücret almadan, hukuki yolu, şikâyet merciini, hak arayacağı makamları gösterdiğimiz gibi, dilekçelerini de yazıp veriyoruz.5-10-20-30 bin lira kaptıranlar var.  Şu ana kadar bir yâda iki başvurucunun Kaptırdığı parayı kurtarabildik. Ama burada tüketicimizin uyanık davranıp tüm ekran görüntülerini alması, adım adım yaptığı her işi kayda alması, yaptığı tüm telefon görüşmelerini kayda alması, ilgili bankayı aynı gün işlem yaptıktan sonra uyarması ve bunu kayda alması onları haklı çıkardı. Tüketicimiz an be an yazışmalarını kaydetmemiş olsa, ekran görüntülerini almamış olsa, yaptığı telefon görüşmelerinin arama kayıtlarını silmiş olsaydı yanmıştı. Parasını geri alamayacaktı. İşin aslı zaten dolandırıcılar oldukça çoklar ve bunları bulmak mümkün değil. Yurt dışından organize oluyorlar. Parasını kurtaran kardeşlerimiz, paranın çekildiği banka belli olduğundan, banka kendine yapılan uyarılara rağmen, sahtekârlara ödemeyi yaptığı için, hatasını anladığından, banka parayı müşterilerinin hesabına geri yatırdı. Fakat dolandırıcılar her gün yeni bir sayfa açıp link veriyorlar. Sosyal medyada bu çok sayıda var. Millet ayıktı mı o sayfayı kapatıp başka sayfadan dolandırmayı sürdürüyorlar. Savcılık makamı mağdurların yaptığı başvurular ile haberdar olunca soruşturma başlatıyor. Elbet ceza alacaklar. Yakalanırlarsa. Yakalanmaları kolay olmuyor. O nedenle Vatandaş çok mağdur oluyor.”
Dolandırıcıların sosyal medya da sponsorlu reklam bile verdiklerine dikkat çeken Göktaş, ”ekonomik bunalımı fırsata çeviren kişi, kuruluş, organize çeteler sosyal medyayı kullanarak sponsorlu reklam bile veriyorlar. Hiç çekinmeden devletimizin cumhurbaşkanlığı forsunu, devletin çok ciddi kuruluşların arma ve logolarını koyarak sayfa açıyorlar. Kredi kartı aidatlarınızı ödüyoruz, borçlarınızı ödüyoruz gibi söylemler ile reklam yapıyorlar. O linki tıkladığınızda karşınıza profesyonelce hazırlanmış bir sayfa çıkıyor ve tıklaya tıklaya işlem yaparken bir bakıyorsunuz ki dolandırılmışsınız. Birçok tüketicimiz bu şekilde dolandırıldı. Çünkü devletin resmi makamlarını ismi, forsunu kullanmaktan geri kalmıyorlar” diye konuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum