Uluslararası Sosyal Girişimcilik Çalıştayı Başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyanın farklı ülkelerinden sosyal girişimcileri Uluslararası Sosyal Girişimcilik Çalıştayı’nda bir araya getirdi. Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir’de yüksek katma değer yaratan bir ekonomik iklimi hâkim kılmak istediklerini söyleyerek “Amacımız kentin refahını artırmak ve adilce paylaşmak” dedi.

Uluslararası Sosyal Girişimcilik Çalıştayı Başladı
17 Aralık 2021 - 15:23
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentin girişimcilik kültürünün geliştirilmesi vizyonu doğrultusunda Uluslararası Sosyal Girişimcilik Çalıştayı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı tarafından Social Business Global Derneği işbirliğiyle Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde düzenlenen çalıştay, dünyanın farklı ülkelerinden sosyal girişimcileri bir araya getirdi.
Ülkelerin başarılı sosyal girişim örneklerinin inceleneceği ve iki gün sürecek çalıştayın açılışına İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Anıl Kaçar, Social Business Global Derneği Başkanı İsmail Hilmi Adıgüzel ile çok sayıda girişimci katıldı.

“İzmir’in refahını artırmak ve adilce paylaşmak istiyoruz”
Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Göreve geldiğimizden beri Başkanımız Tunç Soyer’in vizyonu doğrultusunda İzmir’i dirençli kılmak için girişimciliği, yenilikçiliği ve inovasyonu teşvik eden çalışmalara büyük önem veriyoruz. Gayemiz çok açık: İzmir’in refahını artırmak ve adilce paylaşmak. Yenilikçi sektörler ve yaratıcılığı harmanlayarak yüksek katma değer yaratan bir ‘ekonomik iklimi’ kentimizde hakim kılmak istiyoruz” dedi.

Çalıştayı, girişimciliğe ilişkin farkındalık ile yetkinliğin artırılması açısından faydalı bir çalışma olarak değerlendiren Mustafa Özuslu, şunları söyledi: “Çalıştayın sosyal girişimciliğin farklı ülke ve kültürlerdeki uygulamalarını bir araya getirme ve sosyal girişimciler için referans oluşturma hedefi, know-how yaratmak açısından son derece mühim. Bizler, İzmir’i bir dünya kenti yapmak için uğraş veriyoruz. Bu hedefimize ulaşmaya çalışırken tüm gereklilikleri eş zamanlı olarak yerine getirmeye çalışıyoruz. Zihnimiz açık bir şekilde tüm dünyayı yakından takip ediyoruz.”

“Kamu ve sosyal girişimciler arasında bir köprü işlevi üstleniyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Anıl Kaçar da “Artık yurttaşlar için çöp toplayan, su sağlayan, asfalt döken, temizlik ve kolluk gibi görevler yapan belediyecilik anlayışının yanı sıra toplumsal sorunları çözmede mahir olan, kentin ve kentlinin tüm gereksinimlerini karşılayabilen ve bu doğrultudaki enstrümanları yeteneklerine dahil eden bir belediyecilik anlayışı bekleniyor” dedi. Girişimcilerin ekonomik amaçlarının yanında topluma hizmet sunmak, refah sağlamak, yoksullukla mücadele etmek gibi sosyal amaçlarının da bulunduğunu ifade eden Kaçar, şunları söyledi: “Bu noktada kamusal kar ile toplumsal faydayı aynı potada eriten sosyal girişimcilik öne çıkıyor. Sosyal Projeler Dairesi olarak şu anda atölye çalışmalarını yürüttüğümüz FikrimİZ birimi bu amacı güçlendirmek için var. Kamu ve sosyal girişimciler arasında bir köprü işlevi üstlenen merkez ile karşılıklı faydanın sağlanmasını amaçlıyoruz.”

18 farklı ülkeden katılımcı var
Social Business Global Derneği Başkanı İsmail Hilmi Adıgüzel ise böyle bir çalıştayı İzmir’de yapmanın kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, “Memleketimde böyle bir şey yapmak ayrıca büyük bir keyif. Sosyal girişimciliği en ücra köşeye kadar anlatmak istiyoruz. Sosyal girişimcilik ekonomik ve sosyal kalkınmayı mümkün kılan, hem işsizlik alanında çalışmalar yapabileceğimiz hem de sosyal sorunları çözebileceğimiz bir model. Burada 18 farklı ülkeden arkadaşımız var. 18 farklı ülkede sosyal girişimcilik nasıl uygulanıyor, hangi sektörlerde, hangi alanlarda, hangi modellerle uygulanıyor? Bunları inceleyeceğiz ve arşiv haline getireceğiz. Daha sonra sosyal girişimci olmak isteyen veya şu anda sosyal girişimci olan arkadaşlarımızla bu bilgileri paylaşacağız” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum